- Dette er ingen krise, proklamerte finansminister Siv Jensen (Frp) etter toppmøtet mellom regjeringen og Norges Bank fredag i forrige uke.

Møtet ble stelt i stand av statsminister Erna Solberg (H), og var lagt opp som en orientering fra sentralbanksjef Øystein Olsen om utviklingen i Norges økonomiske situasjon.

Men det kan likevel virke som om sammenkomsten har fått ekspertene til å stusse.

- Noe er galt

- At et slikt møte overhode fant sted vitner om at viktige beslutningstakere har sett at noe galt er i gjære i norsk økonomi, mener seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

I sin morgenrapport mandag skriver hun  at det viktigste budskapet fra møtet var det bevisste fokuset på omstillingsbehovet i norsk økonomi.

- Av naturlige årsaker ønsker ikke politikerne å bidra til å skape panikk i markedet. Det beste de kan gjøre nå er å framstå rolig og forsøke å opprettholde tilliten til at dette skal gå fint, mener hun.

Due-Andresen tror vi kan vente oss flere rentekutt før finanspolitikken kommer «tungt» på banen - dersom en krise faktisk skulle utvikle seg.

- Krise eller ei, Norges Bank har i sin pengepolitiske rapport fra desember lagt inn en viss sannsynlighet for et rentekutt på 25 basispunkter nå i mars. Gitt at oljeprisen har falt betydelig videre siden desember, venter Handelsbanken at Norges Bank følger opp med å kutte renten i mars, legger hun til.

INGEN KRISE: Knut A. Magnussen, DNB Markets. FOTO: Gunnar Lier
INGEN KRISE: Knut A. Magnussen, DNB Markets. FOTO: Gunnar Lier

Stigende arbeidsledighet

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets er enig med regjeringen om at landet ikke befinner seg i noen krisesituasjon. Det kan likevel virke som om han ser på prognosene for den økonomiske veksten fremover med bekymrede øyne.

DNBs ferske halvårsrapport viser en BNP-vekst i fastlandsøkonomien på 1,2 prosent i år, 1,7 prosent neste år og 2,1 prosent i 2017. Til sammenligning falt BNP med 1,6 prosent i 2009, påpeker Magnussen.

- Tre år med lav vekst vil trolig bety at arbeidsledigheten stiger mer enn det den gjorde under finanskrisen. Og for oljenæringen er en halvering av oljeprisen og et kraftig fall i investeringene åpenbart dramatisk. Det var jo en grunn til at møtet kom i stand, skriver han i morgenrapporten mandag.

Nye rentekutt

I likhet med Handelsbanken, ser DNB for seg nye rentekutt fra Norges Bank.

- Våre makroanslag baserer seg på at dagens finanspolitikk videreføres, at renten kuttes med en kvarting i juni og at kronen styrker seg til 8,40 mot euro i løpet av året, forklarer Magnussen.

I desember indikerte Sentralbanken 50 prosent sannsynlighet for et nytt kutt på marsmøtet. Den sannsynligheten har nå økt, mener seniorøkonomen. Han ser derimot ikke for seg kutt før i juni.

- Ytterligere nedgang i oljeprisen tilsier at sannsynligheten har økt, kronesvekkelse trekker motsatt vei. Våre prognoser tilsier at oljeprisen vil stige gjennom første kvartal, og vi holder derfor en knapp på at rentekuttet ikke kommer før i juni.

 

LES OGSÅ: Kronen på sterkeste nivå siden årsskiftet

- Vi skal ikke tilbake til situasjonen vi hadde i fjor, vi skal til en ny normal (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.