Torsdag presenteres nye anslag for et av de viktigste nøkkeltallene for norsk økonomi: Oljeinvesteringene.

- Tallet vi er mest spent på denne uken er oljeselskapenes planer for investeringer i 2017, skriver sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.

Denne gangen har investeringstellingen med oppdaterte anslag for årets investeringer, samt første anslag for investeringene neste år.

Kan bli endret

Nordea Markets regner med at anslaget for inneværende år er lite endret og dermed kommer til å bekrefte et fall på 12-13 prosent. For 2017 regner de med et videre fall åtte prosent. Norges Bank har foreløpig et anslag på et fall på syv prosent.

- Problemet med planene gitt så tidlig er at de kan bli ganske betydelig endret, konstaterer Bruce.

Han viser til at første telling av årets investeringer, som altså ble gitt i mai ifjor, viste seg å bli kraftig nedjustert utover høsten og vinteren etter hvert som budsjettprosessene i oljeselskapene førte til at letebudsjettene ble kraftig barbert.

- Vi får se om 2017 planene for leting virker overvurdert nå også eller om det er blitt mer realisme i planen, skriver Bruce. 

- Unødvendig å si kanskje, men peker undersøkelsen på betydelig annen utvikling enn Norges Bank anslår vil det kunne ha stor betydning for rentesynet. Selv om Norges Bank har nedtonet betydning av nyheter som avviker fra forventning, legger han til.

Advarer

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mistenker også at anslaget for neste års investeringer allerede kan være foreldet.

- Det  var  i  alle  fall  det som skjedde i fjor med anslagene for inneværende år. Den gangen var nok de første anslagene basert på  overoptimistiske  prisforutsetninger, og det kan godt skje igjen.  Derfor advarer vi mot å legge for stor vekt på de  første 2017-anslagene som nå kommer.

SSB legger frem tallene for oljeinvesteringene torsdag klokken 10.00.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Oljegigant sparker tusenvis av ansatte

Statoil terminerer Seadrill-rigg  

Oljeprisen tynget av Canada mandag morgen  

Se DNtv:

Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.