Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank mest sannsynlig holder renten i ro torsdag, selv om rentekutt ikke kan utelukkes.

Skulle det ikke komme et rentekutt nå, kommer det på neste rentemøte i desember, mener seniorøkonomen.

«Vi har nemlig ingen tro på at problemene i norsk økonomi går over så fort som Norges Bank og andre har sett for seg», skriver han i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Forverret

Mork begrunner dette blant annet med at utsiktene i norsk økonomi har forverret seg siden forrige pengepolitiske rapport i juni. Ikke minst fremgår dette av Norges Banks bedriftsundersøkelse Regionalt nettverk, påpeker økonomen.

«Der venter respondentene i gjennomsnitt nullvekst fremover, og problemene viser tydelige tegn på å bre seg østover og nordover fra den tradisjonelle oljeregionen», skriver Mork.

Inflasjonen er imidlertid høyere enn Norges Bank så for seg i juni og høyere enn inflasjonsmålet. Hvor mye vekt dette vil tillegges er mer uklart.

Kronesvekkelse

«I og med at dette i stor grad skyldes den oljedrevne kronesvekkelsen, bør Norges Bank kunne se igjennom den høye inflasjonen som midlertidig, men de kan neppe ignorere den helt», skriver Handelsbanken-økonomen.

Samtidig er kronen svakere enn ventet, som kan sies å ha gjort jobben noe av jobben som et rentekutt skulle ha gjort, mener han.

«Endelig har boligprisene steget mer enn ventet. Dette er noe vi vet Norges Bank bekymrer seg for», skriver Mork.

Usikkerhet

Selv om Handelsbanken faller ned på at Norges Bank kommer til å holde renten i ro denne gang, påpekes at det er langt fra sikkert.

Norges Bank kan gjøre som i desember ifjor, da de lave oljeprisene ble tatt som tegn på økt risiko for at ting kan gå langt verre enn hovedscenariet.

Erica Blomgren, SEB.
Erica Blomgren, SEB. (Foto: Charlotte Wiig)

«Oljeprisen har som kjent falt siden juni. Minst like viktig er at forventningene om snarlig betydelig oppgang er blitt borte», skriver Mork.

Ber Norge vente

SEBs sjefstrateg Erica Blomgren tror også at Norges Bank velger å holde renten uendret.

Hun mener pengepolitikken er ekspansiv allerede. Kronekursen handelsvektet har også svekket seg 13-14 prosent det siste året, som kraftig motvirker svakere etterspørsel fra oljesektoren, påpeker hun.

«Vårt råd: ikke avfyr kanonen ennå - dere kan komme til å trenge den senere», skriver hun i en oppdatering mandag.

I flertall

Sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Berendsen i Nordea Markets tror heller ikke at sentralbanksjefen vil røre renten i denne omgang. De holder likevel døren åpen for rentekutt senere i høst.

Erik Bruce, Nordea Markets.
Erik Bruce, Nordea Markets. (Foto: Mikaela Berg)

«Oljeprisfallet siden juni vil hemme veksten i norsk økonomi. På den annen siden har norske kroner svekket seg og sørger for ytterligere stimuli», skriver de i en oppdatering mandag.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag 24. september klokken 10.00, samtidig med Pengepolitisk rapport.

Av 17 økonomer TDN Finans har vært i kontakt med, venter 12 uendret rente. 

Les også:  - Enten vil forbrukeren redde landet, eller så vil landet redde forbrukeren
Økonomenes dom: - Vil spare på kruttet
- Vi er heldige som har rente å kutte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.