Tirsdag faller oljeprisene ytterligere. Nordsjøoljen er blitt handlet helt ned mot 30,44 dollar fatet.

Prisen har falt med over 80 prosent siden sommeren 2014. Mange har allerede merket konsekvensene her hjemme, og fremover vil utofrdringene bare øke, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

- Det kommer til å ta lang tid å jobbe seg gjennom dette, sier Andreassen til DN.

Bare Norges Bank som kan hjelpe

Eika-økonomen er blant gjestene på Skagenfondenes nyttårskonferanse i Oslo tirsdag.

Bakteppet for konferansen er alt annet enn lyst. I finansmarkedene har det vært kraftig turbulens så langt i år. I oljemarkedet når prisene stadig nye bunnivåer.

- For investorer er eneste balsam at renten i Norges Bank kommer til å bli negativ, sier Andreassen.

Han mener oljeprisfallet de siste dagene og ukene bare øker sannsynligheten for dette scenarioet.

- Både fordi det blir dårligere tider enn det ellers ville vært, men også fordi staten ikke har noe å møte det med. Nå er det egentlig bare Norges Bank som kan hjelpe til, sier Andreassen.

- Men vi har et oljefond på 7200 milliarder. Vi kan bruke nesten 300 milliarder kroner i år og fremdeles være innenfor handlingsregelen?

- Ja, men jeg tror det sitter langt inne.

- Men vi går ikke over fire prosent i år?

- Nei, jeg tror det skjer i 2017-budsjettet. Da er vi på fire prosent.

Han minner om at børskrakk kan føre til at fondet faller mye i verdi og at pengebruken kan da fort kan komme opp i fem prosent.

Negativ rente er en forutsetning

Selv om han mener staten kommer til å ha begrenset handlingsrom i finanspolitikken de kommende årene, er han moderat optimist med tanke på utsiktene for norsk økonomi.

- Husk at bnp-veksten egentlig ikke har vært all verden de siste årene, rundt 1,5 prosent i Fastlands-Norge. Det klarer vi å holde.

Det forutsetter imidlertid at styringsrenten blir satt til under null i 2017. I dag er renten på 0,75 prosent. Andreassen tror det kommer tre kutt i år og altså ytterligere ett kutt neste år.

- En helt nødvendig forutsetning for å nå 1,5 prosent vekst og hindre at arbeidsledigheten stiger med mer enn 1000 personer i måneden, er at Norge innfører negative renter, sier Andreassen.

- Har buffere i norsk økonomi

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror handlingsrommet i finanspolitikken blir langt større enn det Andreassen spår.

- Vi må ikke glemme at vi har buffere i norsk økonomi. Én av dem er kronekursen, sier Syed.

Han viser til at svak krone både bidrar til å øke konkurransekraften hos både ekportbedriftene og i importkonkurrerende bedrifter i hjemmemarkedet. Samtidig bidrar svak kronekurs til at verdiene i oljefondet, som er investert i utlandet, øker i verdi målt i norske kroner.

Ifølge Syeds anslag har fondets verdi økt med rundt 1000 milliarder kroner på grunn av kronesvekkelsen de siste årene. Fondet vokser selv uten at det blir tilført frisk kapital fra oljevirksomheten på sokkelen.

Kroneeffekten vil fremdeles slå inn dersom situasjonen i norsk økonomi forverres ytterligere, argumenterer han. Han har nemlig ingen tro på at kronen styrkes i et scenario med børskrakk og vedvarende lav oljepris.

- Det er en logisk brist, sier Syed.

Tror rentekuttene stopper på 0,5 prosent

Selv tror han at Norges Bank nøyer seg med et rentekutt slik at rentebunnen blir på 0,5 prosent.

Det henger sammen med at han tror oljeprisen etter hvert vil komme opp igjen, ettersom tilbudsoverskuddet i oljemarkedet dekkes inn av økende etterspørsel.

- Dermed tror vi ikke at oljeprisen vil ligge på 30 dollar ut 2016, sier Syed.

Les også:

- Blir et godt investeringsår  

Tror kronen og oljeprisen faller mer

Norwegian vurderer langdistansebase på Arlanda

Oljeprisen nærmer seg 20-tallet – frykter 10 dollar

Se DNtv:

Dette kan bli verdens første passasjer-drone
Utviklerne som presenterte den under teknologimessen CES forsikrer om at de vil overvåke alle flyvninger fra et kontrollsenter som kan overta flyvningen ved behov.
00:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.