I en ny rapport om internasjonal våpenhandel og militær pengebruk kommer det frem at Norge og Storbritannia nærmest alene dro opp pengebruken i Vest-Europa til «bemerkelsesverdige» nivåer i fjor.

I den årlige rapporten «Global Defence Trade Report», utarbeidet av det internasjonale analyseselskapet IHS, kommer det frem at verdien på miltærimport i Vest-Europa økte fra 7,9 milliarder dollar i 2013 til 9,6 milliarder i 2015.

«Nær all veksten i Vest-Europa kommer fra Norge, pan-europeiske programmer og Storbritannia», heter det i rapporten - som også konkluderer at den globale pengebruken ligger an til å øke fremover.

- Dette er en bemerkelsesverdig økning, sier senioranalytiker Ben Moores i IHS.

Milliarder til fly

En av hovedgrunnene til at Norges pengebruk på militærimport har økt, er anskaffelsen av kampfly av typen F-35.

Frem til 2025 skal Norge anskaffe inntil 52 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 69,7 milliarder kroner i 2016-verdi, ifølge Regjeringen. De to første flyene ble levert i november 2015, og det første flyet kommer til Norge i 2017.

Ifølge Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er kampflyanskaffelsen er en kilde til den økte importen av militærmateriell til Norge. I 2013 påløp det nesten ingen kostnader for F-35, mens i 2015 utgjorde budsjettet for F-35-anskaffelsen nesten syv milliarder kroner.

- Det har vært en økning i militærimport, men det vil ikke komme noen videre vekst. Dette er planlagte anskaffelser som vi begynte å betale for i 2015, sier seniorforsker Cecilie Sendstad i FFI.

Les om hvordan en endring i ordlyden kan føre til milliardsmell for flykjøpene: Slår hardt ned på forsvarsplan dnPlus (DN+)

USA fortsatt størst

- Den globale forsvarshandelen har aldri opplevd en større økning enn den vi så fra 2014 til 2015. 2015 var et rekordår for våpenhandel, sier Moores. Han påpeker at den sterke veksten i Vest-Europa kommer fra lave nivåer.

Rapporten peker på en rekke internasjonale trender:

  • Midtøsten var den største militærimportøren i 2015, og importerte militærutstyr for 22 milliarder dollar.
  • Militær pengebruk akselererte i Øst-Asia, ettersom land med kystlinje til Sørkinahavet rustet opp for å møte Kinas økte militære tilstedeværelse i regionen.
  • USA beholder plassen som den største militæreksportøren i verden. Eksporten økte med ti prosent, til en samlet eksportverdi på 23 milliarder dollar. Det tilsvarer 35 prosent av den totale, globale militæreksporten.
  • Betydelige endringer importtoppen i fjor. Taiwan, Kina og Indonesia falt alle ut fra listen over de fem største militærimportørene. Australia, Egypt og Sør-Korea gikk inn på toppen av listen.

Det globale markedet for militær handel økte til 65 milliarder dollar i 2015, og vil fortsette å øke til 69 milliarder i 2016, ifølge rapporten. Det tilsvarer over 560 milliarder kroner.

En FFI-rapport fra 2015 om norske og internasjonale trender innen internasjonal forsvarssøkonomi påpeker mye av den samme utviklingen, og konkluderer med at dette kan få negative konsekvenser for forsvarsalliansen Nato.

«Nasjoner med raskt voksende økonomier som Kina, Russland og India øker forsvarsutgiftene dramatisk, mens Nato-landenes forsvarsutgifter har stagnert eller falt», ifølge rapporten. Videre heter det at dette kan føre til problemer for Norge, siden utviklingen kan svekke Nato som institusjon og til at det globale militære styrkeforholdet endres på sikt, slik at særlig Kina og Russland får en ny rolle internasjonalt.

Siden rapporten ble publisert har Russlands økonomi for alvor snudd - og går mot det andre året på rad med resesjon. På tross av dette opprettholder landet store deler av pengebruken på det militære.

Nesten dobbelt oljefond

Det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri (Stockholm International Peace Research Institute) utarbeider også årlige rapporter om militær pengebruk og våpenhandel.

I rapporter publisert tidligere i år kommer mange av de samme trendene frem også fra Sipri, som konkluderer med at volumet i internasjonal våpenhandel har økt kontinuerlig siden 2004 og at militær pengebruk utgjorde 1.700 milliarder dollar på verdensbasis i fjor. Det tilsvarer omtrent 14.000 milliarder kroner etter dagens kurs, nesten dobbelt så mye som det norske Oljefondet.

– Verden er en konfliktfylt plass. Uro mellom land, men også økonomisk, forklarer opptrappingen, uttalte Sam Perlo-Freeman, som leder prosjektet for militærutgifter ved Sipri, i forbindelse med utgivelsen av rapporten.

Sipris analyser tilsier i likhet med IHS at Asia og Midtøsten er områdene landene med størst vekst både i våpenimport og militær pengebruk.

Les også:

Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin  

Ny rapport: Disse landene bruker mest på militæret

Slår hardt ned på forsvarsplan dnPlus (DN+)

Norge eksporterte våpen og militært utstyr for over 3 mrd.

Følg markedet på DN Investor

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie (DN+)?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.