Klokken 11 mandag legger eiendom Norges frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for august.

Meglerkjeder Dagens Næringsliv har snakket med forventer solid prisvekst.

Les sakene:
– Vil stige mer enn 25 prosent i 2016 dnPlus (DN +)

- Dette er helt sjukt!  

Prisene på disse boligene har steget med over 23 prosent hittil i år

Mens den gjennomsnittlige, månedlige boligprisveksten her til lands var omtrent 0,5 prosent gjennom 2014 og 2015, har veksten siden mars i år vært vel 1 prosent.

- Særlig har dert vært mye oppmerksomhet rundt prisveksten i Oslo som har kommet opp i 15,2 prosent, det høyeste siden 2007, skriver DNB Markets i dagens morgenrapport.

Her viser meglerhuset til prisveksten fra juli i fjor til juli i år.

- Viktig grunn til å holde renten i ro

- Oppgangen i boligprisveksten øker nok bekymringen Norges Bank har for den finansielle stabiliteten, og vil trolig være en viktig grunn til å holde renten i ro på møtet i september. Vi tror prisveksten i august også ble 1 prosent fra måneden før, og da vil Norges Banks bekymringer forsterkes ytterligere, skriver DNB Markets.

Nordea Markets venter at dagens boligpristall vil vise fortsatt sterk vekst i august, noe som ytterligere styrker argumentet om at Norges Bank har siste rentekutt bak seg, skriver meglerhuset i dagens morgenrapport.

 

Bruktboligprisene i Norge i august tidligere år:

2015 +2,5%  +1,0%
2014 +1,6%  +0,1%
2013 +1,9%  +0,4%
2012 +2,2%  +0,6%
2011 +1,8% +0,3%
2010 +2,0% +0,5%
2009 +2,5%  +1,0%
2008 +1,2% -0,3%
2007 +1,4%  -0,2%
2006 +3,3%  +1,5%

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.

Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med julistatistikken.

- En del høyere enn hva Norges Bank finner komfortabelt

Boligprisveksten (år/år) i Norge, Oslo inkludert, viste en nedadgående tendens frem til februar i år. Men så snudde det brått rundt påsketider, og i ettertid har vi sett en bred basert oppgang i boligprisveksten, påpeker Handelsbanken Capital Markets i dagens morgenrapport.

- Selv om det er store regionale differanser hva gjelder årsvekstratene, har nær sagt alle regioner vist oppgang i årsveksten de siste månedene. Som følge av dette omslaget i boligmarkedet oppjusterte Norges Bank sine prisprognoser i sommer. Men det er tydelig at de ikke har tatt hardt nok i, skriver meglerhuset i morgenrapporten.

 I juli steg årsveksten til 8,8 prosent, mens Norges Bank har antatt et kvartalssnitt på 7,3 prosent for tredje kvartal.

- Inn mot det kommende rentemøtet er det bare å legge til grunn at boligprisveksten er en del høyere enn hva Norges Bank finner komfortabelt, skriver meglerhuset.

En formildende omstendighet er at husholdningenes gjeldsvekst har vært i tråd med forventningene, mener Handelsbanken.

For husholdningenes gjeldsvekst falt nemlig til 5,8 prosent i juli, ned fra 6,0 prosent i juni. 

- Dette er helt i tråd med Norges Banks prognose for tredje kvartal. Så langt har vi da ikke sett tegn til at gjeldsveksten har begynt å akselerere.Husholdningenes gjeldsvekst i grunn har trendet gradvis nedover siden juli i fjor, hvor gjeldsveksten lå på 6,5 prosent, skriver Handelsbanken i morgenrapporten.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:

Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert:

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.