Økonomer som DN har snakket med torsdag kveld mener det var få overraskelser i sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. De har imidlertid merket seg at sentralbanksjefen gjennomgående var opptatt av å understreke hvor viktig en svak krone vil være for å gjøre Norge mer konkurransedyktig i en periode med økonomisk omstilling.

- Her var det ingen overraskelser. Som forventet tok Øystein Olsen opp nedturen i oljesektoren og omstillingene i norsk økonomi, men han understreket samtidig at Norge ikke er inne i noen krise. Vi har i stedet gått fra å være i en periode med mye flaks og over til en normalisering, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til DN.

Indirekte hint

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management mener sentralbanksjefen kom med et hint til regjeringen om at det er best at overgangen fra en økonomi i særstilling til en økonomi i omstilling går glattest dersom pengepolitikken får virke uten for store forstyrrelser fra finanspolitikken.

- Han sier indirekte til Siv Jensen at hvis dere holder igjen, så skal vi senke renten og sørge for svakere kronekurs. Og at det er den beste medisinen for å skape omstilling, sier Wilhelmsen til DN.

Han mener årstalen inneholdt få direkte pengepolitiske signaler, og at dette er grunnen til at kronen styrket seg moderat i etterkant av at talen ble offentliggjort klokken 18.00 torsdag kveld.

Tror på mars-kutt

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets har også merket seg at sentralbanksjefen gjennomgående snakker om viktigheten av en svak krone. Han mener Olsens budskap er at så lenge regjeringen og partene i arbeidslivet holder igjen, skal sentralbanken sørge for å holde kronen svak.

- Hvordan skal du klare å holde kronen svak? Jo, da må du holde renten lav, og kanskje aller helst kutte den, sier Syed til DN.

Etter talen er han enda sterkere i troen på at renten vil bli kuttet ytterligere i mars.

Nye kutt i renten kan riktignok føre til risiko for finansiell  utstabilitet ved at et allerede brennhett boligmarked fyres ytterligere opp.

- Men han fraskriver seg nesten ansvaret og sier at det ikke er sentralbankens hovedansvar, men at ansvaret ligger hos myndighetene, sier Syed.

Han mener sentralbanksjefen legger ansvaret over på myndighetene ved å vise til at den motsykliske kapitalbufferen kan økes dersom styringsrenten settes ytterligere ned.

Politisk vanskelig

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning har også merket seg at Norges Bank vil be om strengere krav til bankene dersom boligmarkedet tar av.

Dette er imidlertid ikke aktuelt med det første, påpeker Chen.

- Da må boligprisene gå videre opp og Norges Bank må kutte renten ytterligere - da kan det bli mer aktuelt. Men i dag er bankene såpass robuste at dette er utelukket. Å be bankene øke bufferen, er dessuten en politisk vanskelig og upopulær beslutning som det er Finansdepartementet som må ta. Da vil finansminister Siv Jensen få skylden for at boliglånskundene får høyere renter, og det vil hun nok unngå i det lengste, sier Chen.

Les også:

- Kan være fristende å øke pengebruken

  - Behov for mer moderasjon i lønnsoppgjøret

Sentralbanksjefen advarer mot farlig dominoeffekt

00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.