Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde renten uendret på 0,75 prosent.

- Oppgangen i verdensøkonomien er moderat. Veksten hos våre handelspartnere er den samme som anslått i forrige Pengepolitisk rapport, sier sentralbanksjef Øystein Olsen på Norges Banks pressekonferanse torsdag.

- Energiprisfallet har bidratt til at prisvekstren i mange industriland har vært lavere enn ventet, fortsetter Olsen.

Han viser til at oljeprisen har holdt seg i tråd med sentralbanken anslag. Imidlertid legger ikke Olsen skjul på at virkningene av fallet i oljeprisen gradvis kommer mer til syne i norsk økonomi. Spesielt ser man det i regioner tilknyttet oljevirksomheten.

Tegn til at veksten er lavere enn ventet

Siden forrige rentemøte har det kommet inn flere svake norske nøkkeltall. Blant annet la Nav frem tall i forrige uke som viser at ledigheten har økt kraftig.

- Det vi har fått av ny informasjon kan tyde på at veksten i norsk økonomi er lavere enn ventet, sier Olsen.

Samtidig fremholder han at kronen har vært svakere enn ventet, og at konsumprisveksten har vært på linje med sentralbankens anslag.

Sentralbanksjefen vil imidlertid ikke gi noen hint om hvorvidt Norges Bank vil kutte renten i desember eller ikke. I begrunnelsen for dagens rentebeslutning minner imidlertid hovedstyret om at det i forbindelse med forrige rentemøte uttrykte «at styringsrenten kan bli satt ytterligere ned i løpet av det nærmeste året».

Diskuterte ikke å kutte

Olsen trekker frem at boligprisveksten har avtatt.

- Konsumprisveksten har vært på linje med våre anslag, sier sentralbanksjefen, og konkluderer:

- En samlet vurdering tilsier at renten holdes uendret.

Olsen legger til grunn at det ved forrige rentebeslutning ble gjort klart at det var «overveiende» sannsynlig at renten ville bli holdt uendret ved dette møtet.

- Det har kommet inn noe på oppsiden, noen nye faktorer på nedsiden. Samlet sett er dette bildet nokså balansert. Derfor holder vi renten uendret, sier han.

Ifølge Olsen diskuterte ikke hovedstyret å kutte renten på dette møtet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Storbritannia stanser flyvninger fra Sharm el-Sheikh

Saksøker Vimpelcom for uriktige og villedende uttalelser

Norwegian flyr høyt på børsen

Se DNTV: Her er Audis ladbare luksussuv

Her er Audis ladbare luksussuv
Audi Q7 e-tron har en elektrisk rekkevidde som faktisk gjør en forskjell.
00:40
Publisert: