Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent. Årsaken er at siden forrige rentemøte har norsk økonomi stort sett levert etter Norges Banks anslag - foruten Inflasjonen fikk forsprang , sa sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse torsdag.

Det store sjokket for sentralbanken var likevel det uventede oljeprisfallet, som har sendt oljeprisen ned til like over 85 dollar. Siden juli har oljeprisen falt med 30 dollar fatet.

Til sammenlikning har sentralbanken et estimat for i år og neste år på 109 og 104 dollar fatet.

- Var det overraskende?

- Ja. Og det er særdeles få som kan spå opp- og nedturer på 20-30 dollar i oljeprisen. Vi hadde heller ikke det i vår bane. Så ja, det er ny informasjon for oss, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han bekrefter overfor DN at han ble minst like overrasket over oljeprisfallet som fallet i oljeinvesteringer Statistisk Sentralbyrå (SSB) varslet tidligere i år.

«Kritisk nivå»

- Når prisen faller nærmer den seg et kritisk nivå for noen felt, og noen utbygginger. Den nærmer seg et kritisk nivå for lønnsomheten på norsk sokkel, og da får oljeprisen helt andre konsekvenser, sier Olsen.

Sentralbanksjefen ønsker ikke å tallfeste eventuelle effekter dagens oljepris kan få for norsk økonomi eller rentesettingen.

Slår tilbake

DNs rentepanel, derimot, kom denne uken frem til at en vedvarende oljepris på dagens nivå vil føre til at styringsrenten vil måtte halveres.

Les mer om dette her (NB! krever innlogging): Oljeprisen kan gi rente under én prosent dnPlus

- Det er viktig å merke seg forskjellene på hvorvidt oljeprisen permanent ligger på dette nivået eller om den svinger opp igjen. Alle er enig om at en permanent pris på 85 dollar har stor betydning for lønnsomheten på norsk sokkel. På kort sikt vil virkningen derimot være begrenset, sier Olsen.

«Falt gjennom gulvet»

Oljeprisen har lenge ligget mellom 95 og 110 dollar fatet, og har dermed ligget på et nivå som ifølge sentralbanksjefen ikke har hatt betydning for rentesettingen. Sentralbanksjefen virker mer bekymret over dagens prisnivå, men ønsker ikke gå nærmere inn på hvordan det vil påvirke sentralbankens rentebane eller rentesetting.

- Oljeprisen har falt gjennom gulvet. Det vil være krevende å erstatte den voldsomme motoren petroleumsindustrien har vært både på kort og lang sikt, sier han under pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet torsdag.

Siden mars 2012 har renten ligget uendret på 1,5 prosent, og på forrige rentemøte signaliserte sentralbanksjefen at dette rentenivået vil holde frem til 2016.

Norges Bank kommer først med nye prognoser for fremtidig rentebane i desember.

Les også på DN.no:

Solgte seter, bagasje og kaffe for nær én milliard kroner

Skyhøyt salg av nye boliger på Østlandet

Amerikansk stat forbyr salg av Tesla  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.