Inflasjonsbildet kan være endret etter at den underliggende inflasjonen i Norge steg til 1,8 prosent i juli fra 1,4 prosent i juni, og med det endte den et halvt prosentpoeng over Norges Banks prognose.

«Dermed var underliggende inflasjon der vi trodde den skulle være høsten 2014 og hvor Norges Bank spådde at den skulle være høsten 2015», skriver Nordea Markets i en oppdatering.

- Tilnærmet borte
«Hvis Norges Bank tolker det som et varig skift opp i inflasjonen vil det ha avgjørende betydning for renteprognosen», skriver Nordeas analytikere.

Gitt at alt annet er likt så er sannsynligheten for rentekutt tilnærmet borte, ifølge Nordea Markets, og man kan derfor vente at den første renteøkningen vil flyttes til tidligst i starten av 2014.

- Oppbremsing
Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge ventes i gjennomsnitt å stige med 0,6 prosent sekvensielt i andre kvartal 2013, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn fra syv økonomer.

Estimatene varierer mellom en vekst på 0,3 prosent og 0,7 prosent. I første kvartal steg BNP for Fastlands-Norge med 0,7 prosent. Statistisk sentralbyrå legger frem tall for bruttonasjonalproduktet tirsdag 20. august klokken 10:00.

- Det som demper veksten i Fastlands-Norge er at eksporten var noe lavere og oppbremsingen i privat forbruk i første kvartal, sier sjefsøkonom Stein Bruun i SEB til TDN Finans.

Mandag ettermiddag steg renten på den norske tiåringen to basispunkter til 2,83 prosent.

Les også: - Ingen tegn på tilbakeslag i norsk økonomi

Les mer på DN.no idag:
- Han vil være der han tjener mest mulig penger
445.000 svensker betalte dobbel pris i matbutikken
- Statsstøtten større enn formuesskatten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.