Nicolai Tangen er i ferd med å bli en av de mest suksessrike norske fondsforvalterne noensinne, skriver Dagens Næringsliv.

Fra London bygde han i 2005 opp sitt eget fond Ako Capital, som han kalte opp etter forbokstaven i navnet til sine tre barn. Etter flere år der fondet har slått markedet, sitter Tangen igjen med over to milliarder kroner i lønn og honorarer til seg selv. Bare det siste året har han tjent over 800 millioner kroner.

I april kåret den britiske avisen Sunday Times ham til Storbritannias 751. rikeste person. Sørlendingen ønsker ikke å kommentere sin suksess eller godtgjørelse, men har tidligere uttalt seg til DN om sin strategi og tilværelsen i London.

- En forvalter må alltid være paranoid. Vi må lete etter alle typer risiko og se farene, sa Tangen i 2005.

Kristiansanderen forvalter 55 milliarder kroner fra sitt kontor i West End i Londons. Han har to fond: Et såkalt «long-short» hedgefond, som også kan satse på kursfall og forsøker å lage en portefølje som gir avkastning uansett om aksjemarkedet stiger eller faller. I tillegg har han et såkalt «long only»-fond som kun satser på selskapers vekst, verdiskapning og kursoppgang.

"Superstjerne"
Tangens evne til å plukke rette aksjer ble lagt merke til allerede for 15 år siden. 47-åringen startet som forvalter i mai 1997 i Egerton Capital, som var blant de første hedgefondene i Europa. Tangen spesialiserte seg på små og mellomstore europeiske selskaper. Både i 1999 og 2001 ble han kåret til den beste forvalteren innen sitt område i en prestisjetung Reuters-undersøkelse.

- Han er en superstjerne i bransjen, sa de som hadde utarbeidet undersøkelsen dengang.

Også etter at han startet Ako Capital med sin gamle kollega Gorm Thomassen, er han blitt lagt merke til.

Les flere saker på DN.no her: - Dette er kroken på døren for ytelsespensjonen - og godt er det!

Selv med 48 gram utslipp, blir denne miljøbilen dyrere

Kan flytte månelandingen til utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.