Regjeringen la søndag frem en tiltakspakke som skal hindre ytterligere todeling av norsk økonomi. Direktør Knut E. Sunde i Norsk industri er positiv til tiltakene.

- Dette innebærer mindre skatt for konkurranseutsatt, flyttbar fastlandsindustri, mens de mer stedfaste energiselskapene skattlegges noe hardere. En slik skatteveksling mener vi er riktig i en mer globalisert konkurranse om investeringene, sier bransje og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri i en pressemelding søndag.

Vil ha permanent avskrivningssats
I tiltakspakken reduseres selskapsskatten fra 28 til 27 prosent, mens avskrivningssatsene for maskiner i industrien økes fra 20 til 30 prosent i første år etter investeringen.

- Norsk Industri har i lengre tid arbeidet for å få økt avskrivingssatsen på maskiner i industrien. Satsen på 20 prosent var riktig da den kom i skattekompromisset i 1992. Men siden den gang har Kina endret konkurranseforholdene dramatisk, miljøkrav er skjerpet, og den teknologiske utviklingen har vært stor. Og Norge har blitt et høykostsamfunn, langt dyrere å drive industri fra enn for få år siden, sier Sunde.

Han ønsker en permanent avskrivningssats på 30 prosent, men er likevel positiv til at regjeringen nå myker opp deler av reglementet.

«Kan ikke fortsette slik»
Ifølge Norsk Industris siste konjunkturrapport er Norge nå helt i ulage med nabolandene på skatteområdet. Der er selskapsskatten satt ned, samtidig som avskrivingssatsen for maskiner i industrien er lavere i Norge enn alle andre land i Nord-Europa,. I tillegg har vi en særnorsk formuesskatt og den spesifikke eiendomsskatten på maskinene i industrien er særnorsk.

«Slik kan det ikke fortsette hvis man fortsatt vil ha investeringer i Norge», skriver Norsk Industri i pressemeldingen.

Derfor er Sunde i sum positiv til tiltakene regjeringen la frem søndag.

- Regjeringens varslede skatteendringer går i riktig retning og gir positive svar på en del av de tunge utfordringene norsk industri står overfor i vårt høykostsamfunn, avslutter Sunde.

LES OGSÅ:

- Det er to varsellamper som blinker

Høyre: - Sender regningen til andre norske bedrifter

Dette er tiltakene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.