Elefantfunnet Johan Sverdrup er det største som har skjedd på sokkelen på over 30 år.

Oljeprisfallet har imidlertid sendt kraftige bølger inn i regnearkene til Statoils tallknusere. Fra toppnivået på 115 dollar fatet ifjor, handles et fat nordsjøolje til omkring 57 dollar fatet i dag.

Johan Sverdrup vil imidlertid være lønnsom på nivåer langt under dette, ifølge Statoil.

Oljeselskapet har nå regnet seg frem at break even-oljeprisen for første faste av gigantfeltet er på under 40 dollar fatet, fremgår det av materialet som Statoil presenterer for finansmiljøet i London fredag.

For prosjektene Gullfaks Rimfaksdalen og Oserberg Future er investeringskostnadene redusert slik at break even-nivået har kommet ned fra 50 dollar fatet til under 40 dollar fatet.

På Johan Castberg har Statoil identifisert investeringsreduksjoner på 2,5 milliarder dollar, og har ambisjon om ytterligere 0,8-1,7 milliarder dollar i reduksjon.

For Tanzania offshore-prosjektet er konseptkostnadene redusert med 30 prosent ved å gjøre undervannsinfrastrukturen enklere, opplyses det i presentasjonen.

Statoil gjentar at plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Sverdrup vil bli levert til myndighetene i februar 2015. Torsdag varslet flere ledende politikere at de venter å se en plan som innebærer full elektrifisering fra land.

Les også: - Gode grunner til å stole på Statoil i de fleste spørsmålene

Statoil-sjef Eldar Sætre presenterer oljeselskapets resultater og utsikter i finansmetropolen London fredag. DN er tilstede og kommer tilbake med mer.

Les også:
- Påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen
Statoil varsler lavere produksjonsvekst  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.