Norwegian vil flytte nye store fly til Sverige dersom norske myndigheter sier nei til utenlandsk mannskap på langrutene. Da kan også resten av Norwegian gradvis bli svensk, skriver Dagens Næringsliv.

- Får vi nei fra norske myndigheter, registrerer vi nye «Dreamliner» langdistansefly i Sverige og flytter selskapet som skal drive dem dit. Da er det en risiko for at stadig mer av Norwegian flytter etter av effektivitetsgrunner, til Sverige eller et annet land, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til DN.

Ifølge Skånvik har Norwegian allerede vært i kontakt svenske myndigheter om saken.

– Vi ber bare om å få konkurrere på samme vilkår som for eksempel Thai, Qatar og Continental Airlines som flyr hit. Ikke mer. Vi har jo som kjent ikke staten i ryggen. Det er overhodet ikke snakk om å bruke internasjonalt mannskap på innenriksflyvninger, sier Skånvik.

- Kan ikke gå mye over nyttår
Flyselskapet sier regjeringen nå har kort tid på å avgjøre en skarp strid om forskriften som avgjør om for eksempel flyvning Oslo-Bangkok kan utføres av mannskap ansatt i Thailand på lokale vilkår.

– Det kan ikke gå mye over nyttår før vi må treffe en avgjørelse. Det er trekvart år siden vi tok kontakt med departementet om spørsmål om endring av utlendingsforskriften, sier Skånvik til Dagens Næringsliv.

Norwegian finner det meningsløst at mannskap som har base og ansettelse ute og flyr en langdistanserute fra New York eller Bangkok til Oslo, hviler ut en natt på hotell og flyr tilbake, skal møte pålegg om norsk arbeidstillatelse og tarifflønn.

Av de som sier rungende nei til norsk liberalisering av reglene er LO, andre fagforbund og SAS-personellorganisasjoner.

Statssekretær Gina Lund sier til Dagens Næringsliv saken er til behandling og at Arbeidsdepartementet ennå ikke har tatt standpunkt i forskriftsspørsmålet.

Les hele saken med kommentarer i Dagens Næringsliv fredag.


Les også: Norwegian beskyldes for toppstyrt ukultur


SAS svært kritisk til Norwegian-ansatte fra Bangkok

SAS ber om skattesjekk av konkurrenter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.