Kriserammede SAS retter kraftig kritikk mot regjeringen når den foreslår at Norwegian-flyene til Asia kan bemannes med ansatte fra Bangkok.

Forslaget til forskriftsendringen som nylig ble kjent, gjør at norske flyselskap kan bruke utenlandsk arbeidskraft med lokal lønn.

SAS beskylder i sin høringsuttalelse regjeringen for å løpe Norwegians ærend og mener regjeringen er det første landet i Europa som gjennomfører full liberalisering av arbeidsmarkedet, skriver Vårt Land.

– Dette er ikke registrert hittil i noe annet EU/EØS-land. Det vil kunne gi dramatiske endringer i markedet i Europa, heter det i høringsuttalelsen.

Da forslaget ble kjent, raste arbeidstakerforeningene mot det de betegnet som et rent dumpingforslag.

Har bombardert departementet
SAS påpeker at de fleste ansatte i Europas største flyselskap har oppholds- og arbeidstillatelse i EU. Selskapet mener det er mye viktigere å sørge for harmonisering av reglene i Europa, enn å gjennomføre de foreslåtte endringene av utlendingsforskriftene.

Norwegian, som ikke ser Europa som fremtidens viktigste marked, gir naturlig nok full tilslutning til Arbeidsdepartementets forslag.

– Skal et norsk selskap kunne konkurrere på like vilkår om passasjerene, eller skal man overlate til de utenlandske selskapene å operere disse rutene, spør Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Flyansatte har bombardert departementet med spørsmål om hvorfor de skal tale Norwegians sak. NHO Luftfart støtter på sin side Norwegian, fordi selskaper fra Midtøsten og Asia stiller med klare konkurransefortrinn når de har andre lønnsbetingelser.

Les også: - Selv null i lønn gir SAS 50 % større kostnader enn Norwegian


<b>Arabere lokker SAS-piloter med 80.000 kroner i måneden etter skatt</b>

Trodde du SAS-kuttene var over nå? Neida!



<b>Én ting kan ødelegge mye for Norwegian</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.