Kulturminister Thorhild Widvey er godt igang med en full gjennomgåelse av den lisensfinansierte statskringkasteren NRK.

Opprinnelig utløp fristen for å komme med innspill til NRK-plakaten igår, men Kulturdepartementet har utsatt fristen til 3. september.

Plakaten danner grunnlaget for Stortingets og regjeringens styring av NRK. I dagens system er kulturministeren selv generalforsamling for NRK. Det gir henne blant annet makt til å foreta endringer i NRKs vedtekter.

Les også: Ser NRK helt lovlig på tv, uten å betale lisens

Kommersielle konkurrenter som VG, Schibsted og TV 2 har i sine høringsuttalelser vært opptatt av å tøyle NRK som slagkraftig konkurrent.

Les saken her:

Vil ikke at NRK skal være nettavis dnPlus

Nå foreslår NRK selv å frata kulturministeren direkte innflytelse over statskringkasteren. Det oppsiktsvekkende forslaget er presentert i NRKs egen høringsuttalelse, undertegnet av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og styreformann Birger Magnus. Magnus var tidligere konserndirektør i Schibsted.

Viser til svensk modell

Eriksen og Magnus mener det bør utredes å fjerne kulturministeren fra rollen som NRKs generalforsamling, for å styrke NRKs uavhengighet.

Eriksen og Magnus viser til den svenske modellen, der statens eierskap av allmennkringkasterne skjer gjennom en eierstiftelse. Stiftelsens styre utnevnes av regjeringen etter forslag fra riksdagen, og det er eierstiftelsen som utgjør generalforsamlingen i SVT, SR og UR og velger de respektive selskapenes styrer.

Hensikten med modellen er at forvaltningsstiftelsen skal fungere som buffer mellom statsmakten kringkastingsselskapet.

I Sverige får allmennkringkasterne dessuten tildelt både allmennkringkastingsoppdrag og finansiering for seks år av gangen.

«NRK mener det kan være hensiktsmessig å utrede en tilsvarende modell for statens eierskap av NRK. Det vil kunne gi en mer moderne styringsmodell som styrker NRKs formelle uavhengighet. Kombinert med mandatperioder vil en modell som i Sverige kunne øke forståelsen av NRKs uavhengighet og bidra til forutsigbare rammer for virksomheten,» heter det i NRKs høringsuttalelse.

Har forberedt statsråden

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier han uformelt har forberedt Thorhild Widvey på at NRK vil komme med et slikt utspill.

- Dere vil altså kvitte dere med Widvey som generalforsamling?

- Jeg må understreke veldig tydelig at vi har hatt en modell som har fungert i Norge. Politikerne, statsrådene og Stortinget har vært veldig bevisste på sin rolle. Verken jeg eller tidligere sjefer har opplevd dette som et problem, sier Eriksen, med henvisning til dagens modell der kulturministeren er NRKs generalforsamling.

- Samtidig er det et faktum at veldig mange andre allmenkringkastere i Europa har fått en annen styringsmodell som understreker uavhengigheten i forhold til politikerne. Sverige er et godt eksempel, sier Eriksen.

Han understreker at han mener det fortsatt er regjering og storting som bør definere NRKs oppdrag, for eksempel gjennom en NRK-plakat og gjennom å fastsette finansieringsform og -nivå, som i dag ved at Stortinget vedtar NRK-lisensen.

Likevel tar han til orde for en modell som ligner den svenske, der en uavhengig stiftelse er generalforsamling og velger styre.

- Jeg har uformelt diskutert dette med statsråden, så hun er forberedt på at dette kommer som et innspill i diskusjonen, sier Thor Gjermund Eriksen.

Vanskelig å forstå

Han viser til at Regjeringen har allerede startet en diskusjon om uavhengighet og frihetsreform i kulturlivet. Han understreker at Norge har et system med politikere som forstår sin rolle og aldri misbruker den. Men sett utenfra er det norske systemet likevel vanskelig å forstå, mener han.

- Jeg forsøkte å forklare NRK til en russisk kollega og sa vi var veldig uavhengige. Han spurte hvem som var generalforsamling. Jeg sa det var kulturministeren. Da datt han nesten av stolen, sier Thor Gjermund Eriksen.

Les hele høringsuttalelsen til NRK her.

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

Les også:

Skal forandre NRK-plakaten dnPlus  

Vil ikke at NRK skal være nettavis dnPlus

Støres søknad dnPlus

Millioninntekter til Kåss Furuseth

Kritisk til momsskisse dnPlus

Costume felt i PFU

Drar inn en million på strikkeoppskrifter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.