- Det gode salget fortsetter, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN.

Onsdag ble siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger publisert. Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

- Jeg vil karakterisere det som at det ligger på omtrent samme nivå som sist. Vi må både se mot samme periode året før, men også fra forrige periode. For et år siden var det et veldig svakt nyboligsalg, så den veksten vi har sett siden kom gjennom fjoråret. Disse tallene viser at den har holdt seg oppe, sier Bjørnstad.

Les saken her: Nyboligsalget peker opp

Høy etterspørsel

Ifjor var nyboligmarkedet svakt. I løpet av et år har imidlertid nyboligsalget tatt seg opp, og det samme har igangsettingen av nye boliger. Ifølge Bjørnstad viser de ferske tallene tegn til et sunt nyboligmarked.

- Norge har behov for mange nye boliger. Dette salget viser at det er høy etterspørsel etter boliger. Samtidig ser vi at det blir lagt ut nye boliger for salg i omtrent samme tempo, sier han.

Tirsdag skrev DN om et hett boligmarked i både Oslo og Bergen. Ifølge DNB Eiendom har åtte av ti boliger i Oslo blitt solgt over prisantydning i februar. Dette indikerer at det er full fart i markedet og at prisveksten er svært høy.

Les saken her: «Alle» leiligheter over prisantydning dnPlus (DN+, krever innlogging)

Stabil situasjon

Bjørnstad peker på at situasjonen er en annen i nyboligmarkedet.

- Jeg vil karakterisere nyboligmarkedet som relativt stabilt. Det er ikke et veldig press i markedet, men det er høy aktivitet. Utbyggerne følger den aktiviteten, sier han.

- Bygges det for få boliger?

- Det er et litt vanskelig spørsmål. Hva er egentlig boligbehovet? Jeg tror disse tallene som vi ser nok er grovt sett i overenstemmelse med det boligbehovet, sier Bjørnstad.

Stabilisere bruktboligprisene

Han tror at nyboligmarkedet er på vei i riktig retning. Dersom utviklingen fortsetter kan nyboligmarkedet være med på å stabilisere den kraftige veksten i bruktboligprisene.

- Hvis vi klarer å holde salget og byggingen på det nivået, tror jeg vi skal klare å dekke boligbehovet. Sånn sett også bidra til å stabilisere hele boligmarkedet og bruktboligprisene, understreker Roger Bjørnstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Norwegian: Nå kommer presset fra de gamle selskapene

25.000 flere i jobb