Torsdag morgen la regjeringen frem forslag til statsbudsjett 2017.

På forhånd var det knyttet spenning til hva regjeringen eventuelt ville gjøre på boligsiden. Galopperende boligpriser, spesielt i hovedstaden, har lenge vært en bekymring.

Da fasiten ble lagt frem torsdag, kom det frem at regjeringen foreslår å gå videre i å gjøre boligspekulasjon mindre lønnsomt.

Regjeringen foreslår å redusere verdsettingen av gjeld tilordnet sekundærbolig med 20 prosent. Det vil si at du får høyere beregnet formue. Når formuesskatten regnes ut, trekkes gjelden fra formuen

- Vi synes at tiltak som kan gjøre det mindre gunstig å investere i bolig i forhold til andre formål er en god idé, sier Due Andresen.

Samtidig sår hun tvil ved om torsdagens tiltak vil få store utslag i boligmarkedet.

- Det er jo veldig gunstig å investere i bolig, så å stramme litt inn på det er en god ting. Men det virker det som at det er vanskelig for politikerne å gå langt i den retningen. Dette er en upopulær sak. Det er valg til neste år og vi ventet sånn sett egentlig ikke noe omfattende innstramming med tanke på boligmarkedet, mener sjeføkonomen.

- Må tenke seg nøye om

Finansminister Siv Jensen sier torsdag det er fortsatt stor usikkerhet rundt utviklingen i boligmarkedet og det i den sammenheng er viktig å ikke handle overilt, skriver TDN Finans.

- Man må tenke seg nøye om før man iverksetter nye tiltak i boligmarkedet, sier Jensen på pressekonferansen i anledning statsbudsjettet torsdag, ifølge TDN Finans.

- Regjeringen har gjennom sin boligstrategi tatt i bruk flere virkemidler, blant annet ved å redusere kostnadene ved å bygge nye boliger. Samtidig er det viktig at kommunene legger til rette for flere boligareal, sier finansministeren.

I tråd med forventninger

DN kunne allerede mandag melde at regjeringen legger opp til en budsjettimpuls på 0,4 prosent i 2017-budsjettet. Budsjett­impulsen forteller hvor ekspansivt budsjettet virker, et mål på hvor mye budsjettet bidrar til veksten i norsk økonomi.

- Ettersom det var lekkasjer i forkant, var det ikke så mye nytt idag. Dette var godt i tråd med både det vi hadde sett for oss og det Norges Bank ventet, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen.

- Budsjettet er litt mindre ekspansivt til neste år. Ettersom man ser at veksten tar seg opp i norsk økonomi, trenger man heller ikke så mye gass fra finanspolitikken. Dette burde ikke bidra til å påvirke Norges Bank sin pengepolitikk i det hele tatt, mener hun.

Alt om statsbudsjettet 2017

Anbefalt av DNtv:

Bjerkholt: - De som tjener minst får den største skattelettelsen
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva årets statsbudsjett betyr for deg og meg.
02:17
Publisert:
 

Jensen: - Miljøbevegelsen har et ensidig fokus
Finansministeren svarer på kritikken fra Miljøbevegelsen.
02:43
Publisert:

 
Støre: - En uhemmet bruk av oljepenger
Arbeiderpartiet savner flere tiltak fra regjeringen for å få ned arbeidsledigheten.
02:32
Publisert:

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Jensen: - Strammere budsjett i år
Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa en våken finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag morgen.
04:08
Publisert:
 

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.