Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Lederen i Politiets fellesforbund Sigve Bolstad fraråder sine medlemmer å varsle på grunn av de store personlige konsekvensene det kan få. Foto: Hampus Lundgren
Lederen i Politiets fellesforbund Sigve Bolstad fraråder sine medlemmer å varsle på grunn av de store personlige konsekvensene det kan få. Foto: Hampus Lundgren les mer

Arbeidsliv

Krever at det opprettes et nasjonalt varslerombud

Politiets Fellesforbund og Unio krever det opprettes et nasjonalt varslingsombud.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Gjentatte eksempler på trakassering, gjengjeldelse og motarbeiding av varslere har ført til at Politiets Fellesforbund fraråder sine medlemmer å varsle, skriver Stavanger Aftenblad.

– Tilbakemeldinger fra politidistrikt landet rundt vitner om manglende rutiner, mangelfull kompetanse, dårlig oppfølging og liten læringsvilje. Dette fører til at varslinger får store helsemessige konsekvenser for dem som tar dette skrittet, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

For å vise hvor galt det kan gå, trekker han fram varslingen etter at drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble henlagt som selvmord i 2012. Fire varslere skal ha vært involvert i denne saken, ifølge Bolstad.

- Mareritt

– Saken har blitt et mareritt for ledelsen, for tillitsvalgte og har svekket tilliten til politiet. Dette er også svært negativt for arbeidsmiljøet, sier Bolstad.

Han sitter i styret i Unio, som representerer 13 ulike forbund med til sammen 350.000 medlemmer.

– De ser samme utfordringer i skole og helsevesenet. Dette er en kjent problemstilling, sier Bolstad, og legger til at et samlet Unio krever et varslerombud.

Anne Cathrine Frøstrup bekrefter at utvalget hun leder skal vurdere behovet for et varslingsombud. Det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget gjennomgår varslingsreglene i arbeidsmiljøloven.

Utvalget skal se om systemene og begrepene er hensiktsmessige for å beskytte varslere. Innstillingen skal være ferdig innen mars neste år.(Vilkår)

Varsling Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad Unio Cathrine Frøstrup Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.