Aktivister ombord på «Transocean Spitsbergen» er nå tatt hånd om av norsk politi, melder Statoil.

Politiet kunne ikke gripe inn mot okkupasjon av riggen, som skal starte Statoils borekampanje i Barentshavet, før boreriggens flaggstat Marshalløyene hadde gitt sitt samtykke.

Fikk anmodning

Riggen Transocean Spitsbergen bærer flagg fra Marshall-øyene. Greenpeace-skipet bærer nederlandsk flagg.

Politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt opplyste tidligere natt til torsdag at norsk politi hadde gitt aktivistene fra Greenpeace-skipet Esperanza pålegg om å avslutte aksjonen på Transocean Spitsbergen, skriver NTB

Ettersom Marshalløyene som flaggstat anmodet Norge om bistand til å fjerne aktivistene, konkluderte norske myndigheter med at de dermed har en «klar fullmakt til å treffe alle nødvendige og forholdsmessige tiltak for å fjerne aktivistene fra riggen,» opplyser Sæverud.

Han ga dermed aktivistene pålegg om å avslutte aksjonen og fjerne seg fra riggen.

I nesten to døgn satt eller hang syv Greenpeace-aksjonister i riggen.

Greenpeace-aktivistene fra Danmark, Finland, Norge, Filippinene og Sverige gjorde som politiet sa og avsluttet aksjonen. Kommunikasjonsassistent Tale Ellingvåg i Greenpeace sier at operasjonen foregikk sikkert og rolig.

Allerede forsinket

Riggen, som eies av Transocean og som er på kontrakt med norske Statoil, var underveis til planlagt leteboring i Hoop-området i norsk økonomisk sone da aktivistene tok seg om bord i den ulovlige aksjonen.

Statoil er allerde blitt forsinket i sin borekampanje.

Onsdag beskrev Statoil aksjonen som farlig. Nå er selskapet godt fornøyd med at aksjonen på riggen er over uten at noen er blitt skadet, skriver det i torsdagens melding.

Riggen seiler nå videre til borelokasjonen for Apollo-brønnen i Hoop-området der selskapet har tillatelse til å starte leteoperasjonen. Det er ikke aktivistene glade for.

- Disse menneskene står opp for Arktis og Bjørnøya. De vil redde dette unike og sårbare området fra oljesøl, de ønsker å stoppe klimaendringer og de har en klar beskjed til Norge om at Statoils arktiske boreplaner må stoppes, sier Erlend Tellnes, Arktisrådgiver for Greenpeace i Norge.

Tre borebrønner

Statoil planlegger å bore tre brønner i Hoop-området i sommer, på prospektene Apollo, Atlantis og Mercury.

Alle brønnene skal bores av «Transocean Spitsbergen», og boringen er planlagt å foregå fra slutten av mai til september. Statoil viser til at området har kjent geologi og at selskapet har boret rundt 100 brønner i Barentshavet.

DN har vært i kontakt med Transocean i USA og i Norge, som begge henviser til Statoil for spørsmål som har med Greenpeace-aksjonen å gjøre.

Les også:
Pantsatte barnas hus – rik igjen
Ungdommen svikter norske nettbutikker
- Varsellampene bør lyse hos norske boliggkjøpere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.