Oljeprisene har halvert seg siden ifjor sommer, og det store spørsmålet er om og når prisene vil stige mot gamle høyder igjen.

Den siste tiden har prisene svingt kraftig, også i løpet av en dag. Nå ligger prisen på et fat nordsjøolje rett i overkant av 57 dollar.

Det er en pris de fleste oljeselskaper og oljeproduserende land ikke er komfortable med.

Selv om noen optimister har vært på banen og hevdet at vi har sett bunnen, synes de fleste ekspertene fortsatt å mene at risikoen er på nedsiden.

Torsdag ventes toppsjef Ben van Beurden i Shell i en tale i London å advare industrien mot å ha for store forventninger til en rask stigning i oljeprisen, skriver finans.dk.

Han sier ifølge The Telegraph, som sitter på et utkast til talen, at prisene vil holde seg på dagens nivå ut året.

Problemer på sikt

- Markedet vil forbli volatilt. Men jeg ser umiddelbart ingen endringer i de fundamentale vilkårene i oljemarkedet, ventes van Beurden å si torsdag.

Priskollapsen har allerede fått Shell til å kutte utgiftene sine med 15 milliarder dollar over de neste tre årene i tillegg til å legge flere oljeprosjekter på is.

Analytikere frykter at britiske olje- og gassprosjekter for over 100 milliarder dollar vil bli utsatt eller fullstendig kansellert på grunn av prisfallet.

Men Shell-sjefen ser ifølge avisen problemer på sikt med dagens lave oljepris ved at oljetilbudet kan bli lavere enn ettersørselen.

- Sammenlignet med ifjor venter Det internasjonale pengefondet, IMF, at den globale økonomien vil vokse. Dermed må etterspørselen etter olje også stige, og med de priser vi ser i dag vil tilbudet ikke kunne følge med.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Volatiliteten vil øke, og risikoen ligger på nedsiden

 
- Dagens oljepris er ikke bærekraftig

USA i dag: Eksperter ser nye oljefall