Eksperter er enige om at oljeinntekter utgjør terrororganiasjonen IS' største inntektskilde. Nøyaktig hvor mye oljepenger IS omgir seg med, er det vanskeligere å fastslå.

Professor Ole Gunnar Austvik ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering på Handelshøyskolen BI.
Professor Ole Gunnar Austvik ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering på Handelshøyskolen BI. (Foto: PRIVAT)

- Ulike kilder sier de tjener cirka 1,5 millioner dollar per dag på salg av råolje, forklarer Professor Ole Gunnar Austvik ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering på Handelshøyskolen BI.

Han anslår IS' produksjon til å være rundt 40.000 fat per dag. I global sammenheng er dette ubetydelig - så lenge oljen begrenses til områder IS kontrollerer i dag, ifølge Austvik.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto er ikke i tvil om at de oljerelaterte inntektene er viktige for terrororganisasjonen.

- Det kan være snakk om så mye som 500 millioner dollar per år. Det er en betydelig del av inntektsstrømmen, sier han til DN.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets på energikonferansen til DN.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets på energikonferansen til DN. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Bomber raffinerier

Skal terrororganisasjonen svekkes, er det viktig at oljetilgangen deres forsvinner, fastslår oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- Det er kjempeviktig. Dette er én av hovedinntektskildene deres, som gir tilgang på drivstoff til militære kjøretøy og muliggjør kjøp av våpen, sier hun.

Frem til nå har blant annet USA forsøkt å angripe de IS-kontrollerte oljeområdene fra luften - uten stort hell.

Håpet har vært å svekke IS, og samtidig bevare infrastrukturen i Syria. Før uroen spredte seg i landet, produserte Syria 400.000 fat olje om dagen. Dette vil være en viktig inntekskilde for Syria når landet - forhåpentligvis blir tatt tilbake fra IS en gang, forklarer Saltvedt.

- Foreløpig har det ikke fungert med luftangrep, så nå har man begynt å bombe en del av de flyttbare rafinneriene og rørledningene for å få stoppet innteksstrømmen, sier hun.

Omdal stusser over at dette ikke er blitt gjort enda tidligere.

- Det er egentlig utrolig at man ikke har gått etter dette før, sier han.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. (Foto: Marte Vike Arnesen)

Smugler olje

Saltvedt anslår at IS kontrollerer det meste av oljen i Syria, i tillegg til noe fra Irak.

Mister terrorgruppen oljen, vil det gjøre situasjonen i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak vanskeligere for både terrororganisasjonen og den øvrige befolkningen, forklarer Austvik.

Han tror mesteparten av IS-kontrollert olje selges i IS-kontrollerte områder, og at kun lite smugles over grenser.

Oljen som smugles havner sannsynligvis i Tyrkia, mens noe selges til Assad, ifølge Omdal.

- Det er til og med påstander om at kurderne har kjøpt noe, men dette avviser de, sier Pareto-analytikeren.

Mandag meldte amerikanske myndigheter at deres luftstyrker hadde angrepet og ødelagt et hundretalls lastebiler som IS angivelig skal ha benyttet til å smugle olje ut av Syria med, ifølge avisen The New York Times.

Svekkes

IS' store styrke er korte forsyningslinjer, ifølge Omdal. I løpet av få timer kan olje transporteres mellom IS-kontrollerte byer som Raqqa og Mosul.

- Slik at de har kunnet slå et hull gjennom forsvarsposisjonen, mener Pareto-analytikeren.

I motsetning til hva medieoppslagene har fortalt fra Paris og andre steder i verden den siste uken, tror Omdal IS er i ferd med å svekkes.

Nylig ble Baiji, et av Iraks største raffinerier tatt tilbake fra IS, blant annet ved hjelp fra USA.

Terrororganisasjonen har også forsøkt å nå et kurdisk-kontrollert oljefelt som produserer flere hundre tusen fat om dagen uten å lykkes.

- Det går dårligere for dem enn det som kanskje fremkommer av overskriftene: Baiji-afinneriet ble tatt, hovedstaden i den sunnidominerte Anbar-regioen i Irak er omringet og den kurdiske Peshmergaen tok deler av forsyningslinjen i Mosul og Irak, sier Omdal.

 

Les også: «Store verdier å hente» - DN.no

Putin har inntatt nøkkelrolle i Syria

Avviser NRK etter «sjikane»

 

Se også:

Norske Marius postet video på Youtube for å finne date til Taylor Swift-konsert i Sidney:

Norske Marius postet video på Youtube for å finne date til Taylor Swift-konsert i Sydney.
Nå går den verden rundt, og er publisert på nettsider som Daily Mail, Huffington Post, Mirror, Buzzfeed og Mashable. Se videoen her.
02:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.