Prisene på både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI ligger over en halv dollar høyere pr fat enn da gjorde da Oslo Børs stengte torsdag.

Prisene ligger an for sin største oppgang for en enkelt uke siden mars, etter å ha gått inn i et «bull»-marked, som følge av vedvarende spekulasjoner om at ledende oljeprodusenter vil inngå en avtale om å fryse oljeproduksjonen, og som følge av at lagrene av olje og bensin går ned i USA, skriver Bloomberg News.

Tidligere Opec-president Chakib Khelil sa onsdag at oljekartellet er på vei til å inngå en frysavtale, fordi dets største medlemmer produserer olje for full maskin.

Oljeprisene har steget med mer enn 20 prosent siden WTI- og Brent-kontraktene sluttet under henholdsvis 40 dollar og 42 dollar per fat tidligere i måneden, og innfrir dermed definisjonen på et bullmarked.

Ric Spooner, analysesjef i CMC Markets i Sydney, sier til Bloomberg News at katalysatoren for denne oppgangen var erklæringen fra Saudi-Arabia om at landet er beredt til å diskutere tiltak for å stabilisere prisene.

- Olje nærmer seg nå et interessant nivå, nemlig den høye enden av priskorridoren. Hvis WTI kommer opp på det lave 50-tallet, vil vi kunne se den nåværende bevegelsen svekkes litt, sier Spooner.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet redusert med 33 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 1,92 dollar per fat for kontrakter med samme utløpstid.

WTI 1. posisjon, som er september-kontrakten, handles fredag morgen for 48,22 dollar per fat, opp 12 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,43 dollar til 48,22 dollar per fat.

WTI-kontrakten lå på 47,72 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.

Brent 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, handles for 50,88 dollar per fat fredag morgen, ned 1 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,04 dollar til 50,89 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på 50,32 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 3 cent lavere enn torsdag, da kontrakten sluttet opp 1,09 dollar til 50,87 dollar fatet.

Les også:

Tøffere torsketider

- Jeg beklager virkelig

Aksjerabatt på 98 prosent dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.