Etter svake tall og fremleggelse av en kriseplan som skal berge selskapet, raser tørrlastrederiet Western Bulk på Oslo Børs.

Investor Christen Sveaas er gjennom Kistefos største eier i Western Bulk, med en eierandel på over 60 prosent.  Hittil i år har han tapt rundt 240 millioner kroner på Western Bulk-investeringen.

Fredag formiddag ble aksjen omsatt ned i 1,64 kroner, som er det laveste noensinne. Utover formiddagen tok den seg noe opp, etter et fall som på det verste var oppe i 23,7 prosent.

Western Bulk har milliardinntekter, men pengene renner ut enda fortere enn de kommer inn på grunn av et historisk svakt tørrlastmarked. I tredje kvartal endte tapet opp i 17,4 millioner dollar.

For å hindre at rederiet havner i brudd med betingelser i sine låneavtaler tar Sveaas og styret grep og lanserer en rekapitaliseringsplan. Det skal reises 15 millioner dollar i frisk egenkapital, hvorav Sveaas-selskapet Kistefos garanterer for to tredjedeler. Ti millioner dollar skal være innbetalt innen utgangen av mars.

Parallelt er det forhandlet med långiverne om endringer i visse av lånebetingelsene. Obligasjonseierne skal ta standpunkt til disse på et møte i begynnelsen av desember.

Reforhandler avtaler

Nye kostnadskutt skal sammen med valutakursutviklingen mellom dollar og norske kroner bidra til at administrasjonsutgiftene reduseres med 7,5 millioner dollar neste år.

I tillegg reforhandler rederiet avtaler om innbefraktede skip. Effekten her anslås å bli kostnadsreduksjoner på rundt fem-seks millioner dollar i treårsperioden 2016–2018.

For tre skip senkes kostnadene med halvannen million dollar neste år, men dette må betales tilbake i form av økt leie lenger frem i tid.

Med et fortsatt svakt marked i 2016, vil Western Bulk fortsette diskusjonene med sikte på å oppnå ytterligere ratereduksjoner. Tilsammen teller flåten nesten 180 bulkcarriere.

Oslo-rederiet leier inn skip for å transportere laster det allerede har sikret seg avtaler for. Regnskapet viser at denne virksomheten isolert sett gikk i balanse i tredje kvartal, til tross for at spotmarkedsinntjeningen ikke har vært lavere på 30 år.

Sliter med egne skip

Derimot sliter Western Bulk med fartøyene det eier selv eller har tatt inn på fraktkontrakter av lengre varighet med tilhørende kjøpsopsjoner. I tredje kvartal ble nettoresultatet i WB Shipholding, hvor denne virksomheten ligger, negativt med 7,9 millioner dollar.

Western Bulk ble tatt på børs for vel to år siden. I oktober 2013 ble det gjennomført et nedsalg og en kapitalutvidelse til kurs 12 kroner. Kursfallet til bunnkursen fredag er 86,3 prosent.

Opprinnelig siktet selskapet og rådgiverne seg inn på å ta tørrlastrederiet på børs til en pris på mellom 15 og 22 kroner per aksje.

Kistefos innkasserte vel 400 millioner kroner på et aksjenedsalg i forbindelse med børsintroduksjonen, men er fortsatt største aksjonær med 61 prosent. Blant eierne er også Tom Erik Klaveness-familien, Ferd og Ojada.

Det ble utstedt 20 millioner nye aksjer.

Les også på DN.no fredag:

Ipads storebror

«Gardin-konflikten» er ikke over i SAS

Statoil-funn i Nordsjøen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.