Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) offentliggjør sin rentebeslutning onsdag kveld klokken 19.00 norsk tid.

Det er bred enighet om at sentralbanken vil la renten ligge i ro. Spenningen er knyttet til hvordan sentralbankens nye økonomiske prognoser ser ut.

- En renteheving vil være en gedigen overraskelse, understreker sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

Utviklingen snudde

I desember i fjor hevet sentralbanken renten for første gang på over ni år. Det ble samtidig varslet fire hevinger både i 2016 og 2017, og deretter tre i 2018.

Siden er tonen blitt endret.

- Den betydelige markedsuroen i begynnelsen av året, og tilhørende usikkerhet om vekstutsiktene globalt og for USA, medførte imidlertid at Fed på møtet i januar valgte å trå vannet og avstå fra tydelige signaler om rentesettingen på marsmøtet, påpeker Dørum i rapporten.

- Uten heving i mars gjenstår kun seks møter i år. I en verden der andre sentralbanker limbodanser seg videre ned under null, fremstår fire hevinger i år som unødig aggressivt, skriver sjeføkonomen.

Tre forhold

Usikkerheten om utfallet av FOMC-møtet dreier seg ifølge DNB Markets seg om tre, relaterte forhold:

  • Hvordan FOMC ser for seg utviklingen i amerikansk økonomi fremover.
  • Hvilke signaler komitémedlemmene gir om fremtidige renter, i sitt dot chart.
  • Når og hvor tydelig Fed vil varsle om neste renteøkning.

Meglerhuset venter selv tre rentehevinger i USA i år og tror sentralbankens rentekomité (FOMC) vil signalisere det samme.

- Når markedet bare priser inn én heving i år, er det således duket for mulig markedsstøy i etterkant av beslutningen, skriver Dørum i rapporten.

Tror Fed reduserer antall ventede hevinger

Handelsbanken Capital Markets mener Fed kan gå lengre enn å redusere antall forventede rentehevinger i 2016 fra fire til tre.

- I desember ventet medlemmene i den pengepolitiske komiteen (FOMC) fire rentehevinger i år, og den første var antatt å komme allerede på marsmøtet, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

- Siden denne første rentehevingen antakelig ikke kommer i kveld, burde FOMC-medlemmenes renteforventning i det minste vært redusert med én renteheving i år, men kanskje går de lenger enn som så, heter det i rapporten.

Følg markedet med DN Investor

Les også:

Dette må du betale for én euro om tre måneder

– Norges Bank kan bli presset inn i en krig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV:

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: