Onsdag la Nordea Markets frem nye økonomiske utsikter. Meglerhuset venter at Norges Bank kutter styringsrenten til null i løpet av året.

Det vises til at rentene til våre viktigste handelspartnere har falt. Dermed vil kronen kunne styrkes betydelig dersom ikke Norges Bank kutter renten, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

- Det vil Norges Bank unngå i en situasjon der veksten er svak og arbeidsledigheten øker, skriver han i rapporten.

Tror på sterker krone

Videre peker Olsen på at kronen har blitt kraftig svekket i takt med en fallende oljepris de siste årene, samt en lavere rentedifferanse overfor utlandet.

- Med tre rentekutt fra Norges Bank ser vi mer nedside i rentedifferansen, men vi tror bunnen for oljeprisen er bak oss, skriver Olsen.

- I løpet av de neste årene venter vi at oljeprisen vil ta seg noe opp og vi må regne med en viss styrking av kronen, legger han til.

Dette er Nordea Markets kroneprognoser:

Ser ikke sterkere krone før i 2017

De siste ukene har kronen blitt styrket mot flere valutaer, samtidig som oljeprisen har steget.

Kronen målt med importveid kursindeks (I44), som måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere, er nå sterkere enn Norges Bank har sett for seg.

Handelsbanken Capital Markets tror på sin side at kronestyrkelsen vi har sett så langt i år vil reverseres noe.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets mener det er for tidlig å se for seg en betydelig sterkere krone.

- Vi ser ikke sterkere krone før 2017, og våre prognoser viser at det er mot dollaren kronen vil svekke seg mest, sa han til DN tidligere denne uken.

Grunnen til det er i hovedsak utviklingen i pengepolitikken.

- Den amerikanske sentralbanken guider på rentehevinger i tiden fremover, mens andre sentralbanker varsler lave eller lavere renter, forklarer Knudsen.

Meglerhuset venter at euroen vil ligge på nivået vi er i dag, 9,50 kroner, ut året.

Slik ser Handelsbankens kroneprognoser ut: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg valutakursene med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Se DNTV:  Rubio gir opp i kampen om Det hvite hus

Rubio gir opp i kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert: