Selskapet Stokke som står bak Tripp Trapp-barnestolen og Xplory-barnevogner, selges til en sørkoreansk spillgründer for rundt 3 milliarder kroner.

For ett år siden ble Goldman Sachs engasjert som finansiell rådgiver for Stokke-familien som har eid selskapet Stokke siden opprettelsen i 1932. Det har det siste året vært klart at det kunne ende med salg, og nå er det klart at 45 år gamle Jung-Ju Kim fra Sør-Korea kjøper selskapet, skriver Finansavisen og Sunnmørsposten.

45-åringen eier blant annet spillselskapet Nexon Online Games og er rangert som nummer elleve blant Sør-Koreas rikeste.

– Han har bestemt seg for å kjøpe noen europeiske merkevarer som har stort potensial i Asia, og Stokke var faktisk øverst på hans liste. Vi synes kombinasjonen med en asiatisk aktør og bred erf#229 fra online er spennende, sier styreleder Wilhelm A. Mohn til Finansavisen.

Trengte ny eier
Handelen skjer gjennom investeringsselskapet NXMH som er registrert i Belgia. Selskapet skal videreføre Stokke som det er, sier Mohn.

Rune Stokke eier sammen med Maria Loen og deres tre barn 58 prosent av selskapet Single Holding som i sin tur eier 92 prosent av sunnmørsbedriften. Han sier Stokke trengte en ny eier nå.

Rune Stokke er ifølge Finansavisen hovedaksjonær med vel 53 prosent, og kan vente en overføring på 1,6 milliarder kroner. Søsknene Geir Kåre, Knut Olav og Kristin Elisabeth Stokke eier 12,9 prosent hver og frigjør ifølge avisen nærmere 400 millioner kroner hver.

– Etter en lang og grundig prosess har vi kommet til at selskapet trenger en annen eier enn familien Stokke slik at selskapet kan utvikle seg best mulig i framtida. For Stokke AS er det ikke noe valg å sakke farten, og eierskapet skal ikke stå i veien for selskapet, sier Rune Stokke til Sunnmørsposten.

Deler visjon
Rune Stokke og administrerende direktør Tomas Settevik sier det har vært flere interessenter, både industrielle og finansielle – og hovedsakelig internasjonale.

– Vi har sett på hvem vi tror er best for at selskapet skal utvikle seg best mulig i framtida – både når det gjelder ressurser, risikovilje og kompetanse. Den nye kjøperen deler vår visjon om å utvikle Stokke til å bli en ledende merkevare og leverandør globalt av barneutstyr, sier de to til avisen.

Hvor mye Stokke er solgt for, er ikke kjent, men ifølge Finansavisen antydet Bloomberg Businessweek i høst at prisingen ville ligge på rundt 540 millioner dollar – om lag 3 milliarder kroner.

Selskapet består
Siden lanseringen for 41 år siden, er det solgt 8,5 millioner eksemplarer av Tripp Trapp-stolen. 500.000 ble levert bare i fjor. Selskapet hadde en omsetning på vel 1 milliard kroner og et driftsresultat på 180 millioner kroner i fjor.

Selve transaksjonen vil skje over nyttår, men selv om Stokke nå havner på sørkoreanske hender, skal selskapet bestå som selvstendig selskap, og det skal ikke være planer om å endre lokalisering eller ledelse.

Rune Stokke regner imidlertid at hans tid i selskapet, er forbi.

– Det er litt vemodig, jeg har jobbet i selskapet i over tjue år. Nå skal familien begynne å tenke oss litt om hva vi skal gjøre med verdiene vi får realisert, men vi skal ikke gjøre noe overilt, sier Rune Stokke til Sunnmørsposten.

Les også: Den norske stolen kan være verdt milliarder


Øglænd Industrier selges til Sverige

- Høyre vil selge arvesølvet til utlandet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.