I helgen uttalte næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre til DN.no at det vil bli fart på nedsalget i statseide selskaper dersom de borgelige kommer til makten.

Les saken: Disse statsselskapene bør gjøre seg klare for salg

Nå slår nærings- og handelsminister Trond Giske tilbake. Dette er korttenkt politikk, mener han.

- Om vi selger oss kraftig ned i de statseide selskapene vil det føre til at Norge mister flere hovedkontorer. Enkelt sagt betyr Høyre og Frps politikk storstilt utflagging, sier Giske til DN.no.

De borgerlige partiene driver en korttenkt politikk, som vil koste Staten milliarder, mener han. Videre legger han til at også de rødgrønne har planer om nedsalg i flere selskaper, men at det ikke er noen hast.

- Men Høyre sier også at de ønsker å beholde hovedkontorene i Norge?

- Jeg ser at de har moderert seg noe, men vi må huske på at de skal i regjering med Fremskrittspartiet, et parti som har jobbet for å oppheve alt statelig eierskap i 40 år, sier Giske.

Arvesølvet til utlandet
- Høyre mener at nedsalg vil stimulere til økt investeringskraft fra norske investorer på børs, er dette noe vi bør søke etter?

- Ja, det er viktig å få flere norske på banen. Men når det gjelder for eksempel nedsalg i råvareselskapene, slik Høyre foreslår, vil det bli det samme som å selge råvarene våre og arvesølvet til utlandet, sier Giske.

Han peker på at ingen norske investorer per dags dato er sterke nok til å ta over den eierandelen Staten sitter på. Dermed vil de mest aktuelle kjøperne altså være utenlandske selskaper.

- De borgerlige bør huske på at det er veldig lett å selge, men utrolig vanskelig å kjøpe tilbake når en ser at salget ikke fikk de konsekvensene en hadde håpet på, understreker Giske.

Enkelte skal ned
Både de borgerlige og de rødgrønne er enige om at Staten skal ut av eiendomsselskapet Entra, oppdrettsselskapet Cermaq og flyselskapet SAS, men Giske mener nedsalg i Mesta vil være et eksempel på korttenkt politikk.

- Når det gjelder SAS venter vi bare på en god løsning før vi fortsetter til et videre salg av selskapet, sier Giske.

- Hva med Cermaq? Marine Harvest er fortsatt villig til å kjøpe, hva sier dere?

- Hvis budet er riktig sier vi i hvert fall ikke fullstendig nei. Vi har lenge sagt at dagens situasjon er midlertidig, men Cermaq er et selskap som gjør det godt så vi har ingen hast med å selge, sier Giske.

I fjor solgte Staten seg ut av Secora, Giske bekrefter at Entra også skal ut av statsporteføljen, men at han ikke føler noe hastverk for å gjennomføre noen av salgene.

Les også:
Disse statsselskapene bør gjøre seg klare for salg
Dette er Ernas aller største bekymring
Sterkt fra Marine Harvest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.