- For å gjøre det kort, må jeg bare si at jeg ikke forstår hva de holder på med. Vi legger frem alle tall som er viktige og sørger for at de er forståelige og helt korrekte.

Det svarer sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad, når han under et intervju med VG Helg blir konfrontert med det som i DN er blitt omtalt som «tulletall» fra fondets side.

Oljefondet har fått kritikk for selektiv rapportering av forvalterprestasjonen. Finansdepartementet krevde at fondet rapporterer hva som er bidraget fra valg av verdipapirer, herunder aksjer, til fondets meravkastning.

Oljefondet svarte med å oppgi det kritikerne beskrev som «tulletall», før det kom med en ny analyse. Den nye analysen gir heller ikke er korrekt bilde av bidraget fra aksjeveddemålene, ifølge kritikere.

Overfor VG Helg legger ikke Slyngstad skjul på at han nå ønsker å legge hele debatten død.

- Vi tjener det vi sier. Hele diskusjonen er kunstig, slik jeg oppfatter den, sier han og fortsetter:

- Det finnes langt viktigere diskusjoner å ta tak i - som hvorvidt vi skal forsette å ha seksti prosent i aksjer og i trettifem prosent i obligasjoner.

I samme artikkel viser gir derimot finansprofessor Espen Eckbo ved Tuck School of Business utrykk for at «tulletallene» fortjener oppmerksomhet. Han viser til at folkene i Norges Bank Investment Management (NBIM) bruker milliarder på aktiv forvaltning av fondet.

- Problemet er at vi vet at den aktive  forvaltningen koster mer enn den vinner (...).  Siden vi snakker om bortkastede kostnader i milliardklassen, kan ikke denne debatten avfeies som «akademisk». Debatten avgjøres kun ved kontinuerlig «knuse» investerings- og kostnadstallene, noe de som er satt til å styre NBIM ikke synes å ha tilstrekkelig kunnskap til å selv gjøre, sier Eckbo til VG Helg.

Uro i markedene og lavt rentenivå

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er i dag på rundt 7000 milliarder kroner, fordelt på aksjer, renter og eiendom.

I dag går mye tid med på å vurdere det lave rentenivået, forteller Slyngstad til VG Helg. Renteinvesteringene utgjorde 36,5 prosent av porteføljen ved utgangen av 2014.

- Det kan se ut som  at det er lurt å tenke gjennom å ha mindre i renter, ja, sier han og viser videre til uro i markedene:

- Nå ser vi mye på geografisk allokering, noen markeder er ekstremt volatile nå, som Kina, sier Slyngstad til VG Helg.

Oljefondet kan investere inntil fem prosent av fondet i eiendom, og andelen var ved utgangen av 2014 på 2,2 prosent av porteføljen. I intervjuet med VG Helg understreker Slyngstad muligheten for å øke i eiendom.

- Vi er på vei til å kjøpe oss opp til de fastsatte fem prosent i eiendom nå, og det er nok fornuftig. Så får man beregne om vi skal gå høyere enn det, sier Slyngstad til VG Helg.

Fondets første eiendomskjøp ble gjort i 2011. For drøyt fire milliarder kroner sikret fondet seg 25 prosent av leieinntektene i handlegaten Regent Street de neste 150 årene.

Eiendom ga ifjor høyere avkastning enn renter og aksjer for fondet. Avkastningen skyldes i stor grad verdiøkning på eiendommene, som er basert på takstanslag. De faste leieinntektene er stabile.

«Public servant»

Slyngstad er den eneste skandinaver på Forbes liste over verdens mektigste personer. På listen, som toppes av Russlands president Vladimir Putin, rangerer det amerikanske forretnings- og finanstidsskriftet Oljefond-sjefen på 72. plass.

I portrettintervjuet med VG Helg forteller Slyngstad at han i møte med utenlandske forretningsforbindelser gjerne må forklare at det er politikerne som bestemmer over fondet.

- Mitt mandat er nærmere «public servant» enn «chief executive». En slik rolle er det ingen andre i fond på vår størrelse som har, påpeker han.

Les også:

- Arbeidsledige må tvinges til å flytte

Fondsfinans i minus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Tren deg sterk på fem minutter:

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: