Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Demonstrasjoner mot TTIP-avtalen har funnet sted i flere europeiske byer de siste månedene. Her fra den belgiske byen Brussel i fjor høst. Foto: Eric Vidal/Reuters
Demonstrasjoner mot TTIP-avtalen har funnet sted i flere europeiske byer de siste månedene. Her fra den belgiske byen Brussel i fjor høst. Foto: Eric Vidal/Reuters les mer

TTIP

Hevder lekkede dokumenter avslører to trusler mot Norge

Greenpeace peker på to forhold som kan skade Norge i de omstridte TTIP-forhandlingene. NUPI-forsker Arne Melchior mener lekkasjene kan ødelegge for forhandlingene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Miljøvernsgruppen Greenpeace lekket 248 sider med hemmeligstemplede dokumenter fra forhandlingene om TTIP-avtalen mandag.

TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership og er en frihandelsavtale mellom EU og USA. Målet for partene er å lande en avtale i løpet av 2016.

Lekkasjene, som stammer fra Greenpeace i Nederland, har skapt oppstyr verden over. Lekkasjene viser ifølge Greenpeace at avtalen kan føre til to negative konsekvenser for Norge.

GMO og kjemikalier

- Om jeg skal fremheve to elementer fra de lekkede dokumentene, må det bli forslaget fra USA om å uthule regelverket for GMO-bruk og kjemikaliebruk, sier kommunikasjonssjef Erik Martiniussen i Greenpeace Norge til DN.

Det er følgende forslag han viser til fra lekkasjene:

  • Et forslag fra USA om å uthule regelverket for bruk og eksport av genetisk modifiserte landbruksprodukter (GMO) til EU-land. Bruken av genmodifisering er langt mer utbredt i USA enn i EU og har tidligere utgjort et hinder for handel av en rekke landbruksvarer, særlig hormonbehandlet kjøtt fra USA.
  • Et forslag fra USA om å lette på reglene for regulering av bruken av farlige kjemikalier.

- Selv om vi ikke vet hva avtalen tilslutt vil omfatte, så er det klart at om vår største handelsparter, EU, inngår en slik handelsavtale er det naturlig å anta at det også vil få konsekvenser for Norge, sier Martiniussen.

I tillegg uttrykker Greenpeace bekymring for at miljø og utslipp ikke nevnes i det som skal være to tredeler av dokumentasjonen som oppsummerer den siste forhandlingsrunden om TTIP-avtalen i april. Organisasjonen er også skeptisk til at USA vil at EU skal lette på det såkalte forsiktighetsprinsippet som forbyr produkter som muligens kan være skadelige.

Les mer: Greenpeace slipper hemmelige TTIP-dokumenter

Kan «skade forhandlingene»

Forsker på internasjonal handel og økonomi Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) mener man ikke må trekke forhastede konklusjoner om det som er kommet frem i lekkasjene fra Greenpeace:

- Forslagene som kommer frem i lekkasjene er ikke nødvendigvis det som blir resultatet. Vi må ta høyde for at mye av det som står er forhandlingsutspill, og det er mange viktige spørsmål som gjenstår, sier han til DN.

Melchior leder arbeidet med å utrede hvordan TTIP-avtalen vil påvirke Norge på oppdrag fra Næringsdepartementet.

Men Nupi-forskeren understreker at lekkasjen, som i hans øyne «virker troverdig», kan komme til å skade forhandlingene:

- En del av informasjonen som kommer frem går på interne forhandlingsteknikker i EU, og det er ikke konstruktivt. I noen grad kan det skade forhandlingene, sier han.

Omstridt handelsavtale

2016 er året frihandelsavtalen TTIP skal ferdigforhandles, og det er delte meninger om den.  

Motstandere både i USA og Europa mener avtalen vil være skadelig for arbeidstageres rettigheter, skadelig for miljøet og vil føre til at private selskaper får overdreven makt og innflytelse over stater.

Forkjemperne for avtalen mener den vil bidra til økt handel og samarbeid mellom regionene, og vil være en økonomisk boost både for Europa og EU.

I de siste ukene og månedene har opptil flere hundre tusen demonstranter marsjert i gatene i flere europeiske storbyer mot TTIP-avtalen.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Derfor øker Statoil i Lundin  

Nå koster dollaren under åtte kroner

Ville kjøpe Lies krisekonsern  (DN+)

Nå ryker eiendomsinvestor Tore Lies «perle» i Blindleia  (DN+)

– La cv-en din ose litt «bling-bling»

Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)

Anbefalt av DNtv:

 

Hør siste episode av DNs podkast:
«Finansredaksjonen» om: Telenor-satsing: - Uansett vil det være forferdelig stygge tall
</h3><p><em>DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg <a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev">her</a>.</em></p>

Næringsliv Frihandel Greenpeace TTIP
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.