Onsdag legger SEB frem nye valutaprognoser for 2016.

Ifølge meglerhuset er Norges Bank nødt til å kutte styringsrenten flere ganger for å hindre at kronen styrkes for raskt.

- Den norske kronen er den mest undervurderte av alle G10-valutaene, noe som tyder på potensial for en betydelig oppgang, heter det i rapporten fra SEB.

Siden nyttår har kronen blitt styrket med nærmere 20 øre mot euro. Dette til tross for det store oljeprisfallet.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets viser i dagens morgenrapport til at nivået på kronekursen nå er på linje med Norges Banks forventninger.

Følg utviklingen i valutakursene på DN Investor.

Dette er SEBs prognoser for 2016

Mener frykten er overdrevet

- Bekymringene for den globale veksten har forsterket seg de siste månedene, skriver sjefstrateg for valuta Carl Hammer i SEB.

Han viser til at både utviklede og fremvoksende økonomier fortsatt står overfor mange problemer, selv åtte år etter finanskrisen.

- Likevel tror vi at den dominerende frykten i markedet så langt i år er overdrevet, skriver Hammer.

Ifølge ham er den globale pengepolitikken fortsatt svært støttende. Strategen peker på at det kun er den amerikanske sentralbanken (Fed) som har uttrykt at den vurderer å stramme inn pengepolitikken, og da bare gradvis.

- Veksten i både USA og Europa ventes å holde seg rimelig dette året. Sistnevnte vokser raskere enn siden 2010, skriver Hammer.

Videre viser han til at markedet for tiden er opptatt av de de negative følgene av lavere oljepris. Før eller siden bør imidlertid dette motvirkes av de potensielle positive effektene lave energipriser har på privat forbuk, mener Hammer.

Følg markedet på DN Investor.

Tror Riksbanken mener alvor

Meglerhuset mener de fundamentale utsiktene for svenske kroner fortsatt er sterke.

- Men Riksbanken virker samtidig troverdig i sin trussel om valutaintervensjoner, understreker Hammer.

Det svenske meglerhuset venter at kinesisk valutapolitikk fortsatt vil være en viktig faktor for global risikovilje.

- Vi venter en gradvis svekkelse av yuan, skriver Hammer.

Når det gjelder G10-valutaene mener Hammer at en stabiliserende risikoappetitt og oljepris vil bidra til at handlerne kan rette oppmerksomheten mot det som er viktig: Vekstutsikter, pengepolitikk og verdivurdering.

SEB venter at noen oversolgte råvarevalutaer til dels vil reversere noe av tapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se også andre valutaprognoser:

Meglerhus: Neste år må du betale over 11 kroner for en dollar

Meglerhus med ferske anslag: Dette koster en euro om tre måneder

Følg markedet på DN Investor.

Les også:

Vekk med gubbestempelet

Statoil tynger børsen

DNB vil åpne for netthandel med Vipps

Se DNTV: - Hurra, hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert: