Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Hampus Lundgren
Hampus Lundgren les mer

Samfunn

Giske med nytt angrep på formuesskatten

Næringsminister Trond Giske (Ap) er trygg på at formuesskatten vil forsvinne. Men det vil ikke skje i denne stortingsperioden, erkjenner han.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Formuesskatten ble ikke fjernet da Høyre satt i regjering heller. Det er krevende å fjerne mange milliarder fra et statsbudsjett når det er mange gode formål som trenger penger, sier Giske til NTB.

Næringsministeren fikk tilhørerne til å spisse ørene da han under årskonferansen til Norsk Industri i Oslo tirsdag slo fast at formuesskatten kommer til å bli borte.

– Det er et langt lerret å bleke, men jeg er helt sikker på at vi vil få en jevnere beskatning av ulike formuesobjekter og et skattesystem som ligner mer på andre lands, sier Giske. I likhet med de borgerlige partiene har han klare problemer med formuesskatten.

– Den er en utfordring, spesielt for nystartede bedrifter som ennå ikke har kommet i inntektsposisjon. Det er også et paradoks at det er mer lønnsomt å plassere penger i passive eiendomsinvesteringer enn i produksjonskapital, sier næringsministeren.

– Dobbeltkommunikasjon

Den omstridte skatten som så mange er imot, er fredet av dagens regjering. Selv om Senterpartiet går inn for å fjerne skatten på arbeidende kapital, som den også kalles, er motstanden stor i SV og deler av Arbeiderpartiet. Årsaken er først og fremst inntektene den gir statskassen, men også det faktum at den har en klar fordelingsprofil.

Da Giske for første gang tok til orde for å fjerne formuesskatten for noen måneder siden, ble forslaget raskt skutt ned av statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Det er utrolig at Trond Giske får drive denne typen dobbeltkommunikasjon uten kritiske spørsmål fra pressen. Hvis regjeringen vil fjerne formuesskatten, er det da bare å gjøre det, sier Frp-leder Siv Jensen.

Høyres Erna Solberg er enig med Jensen, og viser til at inntektene fra formuesskatten er doblet under de rødgrønne.

– Det er riktig at de som har aller mest, betaler mer. Men vi har også sørget for at 500.000 færre betaler formuesskatt, sier Giske.

Skatteforlik

Næringsministeren understreker at inntektsbortfallet ved en fjerning av formuesskatten må erstattes av andre skatteinntekter – som må sikre en god fordelingsprofil.

– Det er helt umulig å gjøre endringer som innebærer at de rikeste blir stående med null i skatt. Skattenivået er ikke for høyt, det må bare justeres litt. Det er uaktuelt å kutte i eldreomsorg og skole for å få råd til å fjerne formuesskatten, sier han.

For å få til de skattegrep som han mener er nødvendig og for å sikre at de blir varige, tar Giske til orde for forhandlinger om et bredt skatteforlik på Stortinget.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er begeistret for signalene fra Ap-statsråden.

– Vi innser at det er vanskelig å gjøre raske grep, men vi er veldig imponert over initiativet som Trond Giske har tatt. Vi innser også at det er nødvendig å diskutere hva som skal kompensere et bortfall av formuesskatt, sier han.Fakta om formuesskatten

* Formuesskatten utlignes på grunnlag av den enkelte skattebetalers nettoformue, med fradrag for gjeld. Viktige formuesobjekter er kontanter, bankinnskudd, aksjer, løsøre, bil og fast eiendom.

* Det betales formuesskatt til kommune og stat. Utviklingen i EU og OECD har gått i retning av å avvikle skatter på nettoformue, men de fleste land opprettholder en betydelig beskatning av fast eiendom og arv.

(Kilder: Skatteetaten, Wikipedia)

Les også:
Giske står fast på skatteforslag
Varsler boligskatt med Gjedrem

Politikk og samfunn Samfunn
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.