Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Nordeas styreleder Bjørn Wahlroos mener det er bedre å lese Robin Hood enn Piketty. Foto: Paul S. Amundsen
Nordeas styreleder Bjørn Wahlroos mener det er bedre å lese Robin Hood enn Piketty. Foto: Paul S. Amundsen les mer

Økonomi

– Pikettys teorier er nonsens

Den finske finansmannen Björn Wahlroos mener Thomas Piketty sammenligner fersk statistikk med et verdensbilde fra 1800-tallet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Profil

Navn: Björn Wahlroos

Alder: 61

Stilling: Styreleder i Sampo og Nordea

Bakgrunn: En av Finlands rikeste personer. Bygget på 90-tallet opp livsforsikringsselskapet Mandatum, som fusjonerte inn i Finlands største finanskonsern, Sampo. Er styreleder og tredje største eier med vel to prosent av aksjene. Er i Finland og Sverige kjent under kallenavnet «Nalle» (Teddybjørn).

Vis mer
I Norden bor det en stor kritiker av Thomas Piketty i finansmannen Björn Wahlroos, som er styreleder i Nordea og det finske finanskonsernet Sampo.

Tidligere i høst var Wahlroos taler på årets Lehmkuhl-forelesning på Norges Handelshøyskole.

– Pikettys teorier er nonsens. Boken hans er som å lese ledelseslitteratur fra 1850-tallet, der kapitalisme og velstand er en føydal struktur som ikke forandres over tid, sier Wahlroos til DN.

«En stor utskiftning»

Wahlroos reagerer på at Piketty bruker statistikken til å slå fast at ulikhet er skapt av kapitalisme og at rikdom hoper seg opp hos stadig færre mennesker på kloden.

– Piketty presenterer en enorm mengde statistisk informasjon som isolert er veldig interessant, men det er ingen ny vitenskap. Så lager han en teori om at kapitalistene tjener mer enn snittet, og det er jo selvsagt. På en høyskole lærer studentene om risikopremie, og det betyr at man betaler i form av risiko for å få høyere avkastning.

– Hvorfor protesterer du på funnene som viser at de kapitalen samles hos stadig færre mennesker?

– Fordi det er feil. Hvis en ser på formuestoppen over en generasjons syklus, så er det en stor utskiftning. Nye navn kommer til hele tiden. Noen lykkes i forretninger, mens andre går konkurs, sier Wahlroos.

Diskusjon i hjemlandet

Som ung var Wahlroos kommunist og husokkupant i Helsinki, men har i dag en formue på over fem milliarder kroner. Han bor store deler av året i Frankrike og forsøker å tegne et bilde av at meningene til Piketty er omstridt.

– Jeg tror mange som står for en mer venstreorientert ideologi enn meg mener det er på tide å glemme Piketty. Jeg tror han skriver for et fransk publikum og at han angrer på at boken er oversatt til engelsk. Franskmenn er vant med den slags skriverier, hvor den filosofiske debatten hører hjemme på venstresiden, mener Wahlroos.

I boken foreslår Piketty at det innføres en global formuesskatt for å utligne forskjellene mellom fattige og rike og hindre at formuesgapet blir større enn i dag.

– Formuesskatten motiverer de rikeste til å flytte utenlands. De som mener at skattene først og fremst er til for å ta fra de rike, burde lese Robin Hood. Det er omtrent like bra som Piketty, sier Wahlroos.

 

Les også:

- Et fall i kronekursen vil gi dobbel positiv effekt

Siktet meglertopp er god for 920 millioner - betalte au pair-ene sine 41 kroner timen

Kvitter seg med halve Maaemo

Politikk og samfunn Skatt Thomas Piketty Økonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.