Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statsminister Erna Solberg. Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB SCANPIX.
Statsminister Erna Solberg. Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB SCANPIX. les mer

Flyktninger

Solberg avventende til EUs flyktningdugnad

EU-landene er i ferd med å finne en fordeling på i alt 160.000 asylsøkere som allerede befinner seg i Europa. Om Norge blir med på dugnaden, er uklart.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi må se på sammensetningen og detaljene i programmet som nå skal vedtas i EU før vi trekker en endelig konklusjon, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Onsdag legger EU-kommisjonen fram forslag om bindende kvoter som skal sørge for en bedre fordeling av asylsøkere og lette byrdene for Hellas, Italia og Ungarn. Ved Statsministerens kontor er holdningen avventende.

– Vi vil se an utviklingen og jobbe videre med posisjonene våre. Det er ikke sikkert at vi vil ta imot noen på relokalisering med den høye asylanttilstrømmingen som vi opplever nå, sier Solberg.

Sier nei

– Jeg er enig med Erna Solberg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Norge bør være med på en europeisk byrdefordeling, men vi har tatt imot flere per innbygger enn de aller fleste land i Europa. Det må også telle med, sier han.

EU-landene har fra før et relokaliseringsprogram som skal fordele 40.000, men har ikke klart å bli enige om obligatorisk deltakelse. Nå forbereder kommisjonen et forslag som ifølge den nederlandske avisa De Volkskrant ytterligere fordeler 120.000 gjennom bindende kvoter.

Tyskland får størst kvote med over 31.000, mens Frankrike ventes å ta om lag 24.000. Landene i Øst-Europa har til nå vært svært negative til slike kvoter.

Ikke avklart

Å ta imot Syria-flyktninger fra Tyskland og andre europeiske land er i utgangspunktet ikke aktuelt for Norge, sa statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NTB mandag morgen.

Det er Kallmyr og justisminister Anders Anundsen (Frp) som deltar på Norges vegne under et rådsmøte i Brussel mandag 14. september. Da skal innenriks- og justisministrene i EU og Schengen-samarbeidet diskutere flyktningkrisen og en bedre byrdefordeling.

Norge sto utenfor programmet som ble vedtatt før sommeren og som omfattet 40.000 asylsøkere. Solberg åpner imidlertid for norsk deltakelse dersom relokaliseringsprogrammet blir endret og forbedret.

– Det er mulig, men vi må først se hva dette blir. Regjeringens posisjon er ennå ikke avklart, sier Solberg.

Orienterer Stortinget

Venstre ber statsministeren ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om flyktningkrisen.

– Dette haster og kan ikke la seg sinke av at Stortinget formelt åpner først om en måneds tid, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Statsministeren svarer med å vise til at en tilleggsproposisjon om saken vil bli fremmet i statsråd 18. september. Dagen før er det tillyst møte i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen.

– Det er naturlig å konsultere Stortinget i denne saken, sier Solberg til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken mener Syria-avtale allerede har gått ut på dato og krever at Norge tar imot flere enn 8.000 kvoteflyktninger de neste tre årene.

– Avtalen har ikke gått ut på dato. Det er ikke riktig å hoppe på et høyere tall før vi er trygge på at integreringen kan skje på en god måte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han viser til UDIs anslag på 14-16.000 asylsøkere i 2015.

– Vi vet at mange av dem som nå kommer, sannsynligvis vil få opphold. De skal vi også ta hånd om, sier han. (©NTB)

Les også:

Lanserer lunsj-app

Stevner Norwegian - mener flykaptein ble usaklig oppsagt

Finlands sentralbanksjef donerer lønnen til asylsøkere  

Her sjekker Sylvi Listhaug hvem hun er mest enig med

 

Politikk og samfunn Syria Audun Lysbakken Trine Skei Grande Stortinget Brussel Flyktninger
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.