I det verdens mektigste økonomer samles til det årlige toppmøtet i Jackson Hole, Wyoming torsdag, er sjeføkonomene fra Wall Street ikke engang invitert, skriver Bloomberg.

Hverken Goldman Sachs, Morgan Stanley eller Bank of America eller andre gjengangere får muligheten til å høre Fed-sjef Janet Yellen gi sine ferskeste økonomiske vurderinger under tredagersseminaret som i år har arbeidsmarkedet som tema.

- Vært stort å kunne si

Meglerhusene får dermed heller ikke mingle med noen av verdens fremste økonomiske beslutningstakere over uformelle middager og fjellturer, som de har pleid.

"For folk på salgssiden har det å delta på Jackson Hole vært enormt. Dersom du er en sjeføkonom i en stor bank, har det vært stort å kunne si at man var der, sier gjesteforsker John Makin i American Enterprise Institute til Bloomberg.

Makin har som toppsjef i Caxton Associates deltatt på de fleste økonomiske toppmøtene i Jackson Hole de to siste tiårene.

Representanter for arrangøren viser til at sentralbanksjefene er primærpublikum, og at øvrige invitasjoner er ment å utfylle temaet som er på dagsordenen, ifølge Bloomberg.

Norges Bank deltar ved visesentralbanksjef Jon Nicolaisen, opplyser kommunikasjonsdirektør Hilde Singsaas til Dagens Næringsliv.

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen, Norges Bank.
Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen, Norges Bank. (Foto: Gunnar Lier)

Finansbransjen er likevel ikke helt utstengt. Tidligere sentralbanksjef i Israel, Jacob Frenkel, nå styreleder i JP Morgan Chase Intl. deltar for 29. gang. Deltar gjør også Tim Adams, toppsjef i Institute of International Finance, ifølge Bloomberg.

Slutt på billige penger?

Enkelte hevder at fraværet av Wall Street-økonomene kan redusere støtten til å fortsette pengetrykkingen i USA og fortsatt rekordlave renter, som Wall Street nyter godt av. Fraværet gir også dem som mener at USA bør begynne å heve renten raskere større rom for å få gehør, ifølge Bloomberg.

Yellen har siden februar redusert farten på seddelpressen med 10 milliarder dollar hver måned. Tilbakekjøpene av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner, som lenge lå på 85 milliarder dollar i måneden, kan dermed gå mot slutten, anslått til oktober.

Stimuliprogrammet har i over to år pumpet friske penger inn i Wall Street og det økonomiske maskineriet. Avslutningen har vært betinget en varig bedring i det amerikanske arbeidsmarkedet, mens Fed har måtte balansere kunsten ikke å bremse for mye og for fort.

Ikke overbevist

Sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets mener den fortsatt svake lønnsutviklingen i USA viser at det er betydelig ledig kapasitet i arbeidsmarkedet.

Sentralbanksjef Janet Yellen, Federal Reserve (Fed).
Sentralbanksjef Janet Yellen, Federal Reserve (Fed). (Foto: Ap)

"Inntil Yellen ser klare bevis for at lønningene øker, vil hun trolig være fornøyd med å normalisere politikken sakte", skriver han i en oppdatering.

I midten av juni publiserte Fed rentekurver som indikerer at styringsrenten skal økes fra neste sommer. Siden har god fart i økonomien ført til spekulasjoner om sentralbanken kommer til å fremskynde renteøkningen.

Nøkkelrenten i USA har vært nær null siden 2008. Fed regner med at nøkkelrenten på lang sikt vil bli 3,75 prosent.

Venter mer aggressiv innstramming

Nordea-analytikeren mener også imidlertid at det blir vanskelig for Yellen å snakke om renteøkninger så lenge Fed fortsetter stimulitiltakene.

På den annen side tror Jakobsen at Fed undervurderer inflasjonsrisikoen i arbeidsmarkedet, og at markedet vil begynne å prise inn en mer aggressiv innstramming av pengepolitikken enn i dag.

"Vi tviler på at Fed-sjefen vil si mye om når Fed vil begynne å stramme inn. Yellen kan imidlertid si noe om Feds exit-strategi og de potensielle sekvensene av steg som sentralbanken kan komme til å ta med tanke på en innstramming", skriver han.

Re-evaluerer arbeidsmarkedet

Tredagerskonferansen i skyggen av Teton-fjellene i delstaten Wyoming starter torsdag 21. august. Årets tema er "Re-evaluering av dynamikken i arbeidsmarkedet". Rundt 150 personer deltar.

Det økonomiske toppmøtet har vært arrangert årlig av Feds distriktssentralbank i Kansas City siden 1978.

Siden 1982 har seminaret vært avholdt i Jackson Hole. Bakgrunnen for stedsvalget den gang skal ha vært områdets gode ørretfiske, som ble brukt for å tiltrekke seg daværende sentralbanksjef og fluefiskeentusiast Paul Volcker.

Sentralbanken i Kansas City dekker Feds 10. distrikt, som inkluderer Colorado, Nebraska, Oklahoma, Wyoming og vestlige deler av Missouri og nordlige deler av New Mexico.

Les også:
Dette Putin-trekket kan gi «betydelig» markedskorreksjon
Ranet 2 millioner fra saudiarabisk prins utenfor Paris
DNO rykker til på børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.