Verdens rikeste mann Bill Gates og kona Melinda reiser verden rundt for å drive bistandsprosjekter. I USA sitter mannen som styrer pengesekken til Bill Gates, Michael Larson.

«På grunn av det Michael har gjort de siste 20 årene kan Melinda og jeg drive kampen for en friskere og mer utdannet verden», sa Bill Gates i et middagsselskap nylig.

Der var en journalist fra Wall Street Journal tilstede. Avisen beskriver i dag Larsons sentrale men tilbaketrukne rolle i gründerens liv.

Mangemilliardær

Bill Gates ble mangemilliardær da selskapet han grunnla, Microsoft, ble tatt på børs i 1986. Gates bestemte seg tidlig for å bruke mesteparten av pengene sine på humanitært arbeid.

Det begynte med en donasjon på 94 millioner dollar i 1994. Samme år ansatte han Michael Larson som leder for  Cascade Investment LLC, investeringsselskapet til Bill Gates. Det er i dette selskapet mesteparten av Gates verdier ligger i form  av  eiendoms- og aksjeinvesteringer. Og det er fra dette selskapet Bill og Melinda Gates sender sine utbytter over til Bill & Melinda Gates Foundation som driver bistandsarbeid.

Investeringsselskapet må ikke opplyse årsresultat - og det gjør det heller ikke. Men ifølge WSJ har selskapet generert grei avkastning de siste årene. Larson skal følge en forsiktig investeringsprofil, noe som skal ha begrenset tapene under finanskrisen i 2008.

Jeans og rosa

De investeringene som kan spores er der Cascade Investment LLC dukker opp på aksjonærlisten. Det gjør selskapet blant annet i Canadian National Railway, AutoNation Inc., Berkshire Hathaway, og Republic Services Inc.

Han eier også aksjer i traktorprodusenten Deere & Co og kabeltv-selskapet Liberty Global. Basert på disse og andre kjente investeringene har Gates formue på papiret vokst med minst 6 milliarder dollar bare det siste halvåret, ifølge Forbes. Bloomberg hevder at Gates er opp over 10 milliarder dollar det siste halvannet året.

Selv om de Larson og Gates har jobbet sammen i 20 år omgås de sjelden sosialt, ifølge Business Insider.

Larson er gift og har tre barn, og foretrekker jeans og mørk rosa skjorter.  Tidligere ansatte i selskapet beskriver han som brysk og kontrollerende. En tidligere medstudent av Larson sier han er «brutalt ærlig, men på en fin måte», ifølge WSJ.

- Du vet nøyaktig hvor du har ham.

Hvem er rikest?

De to mediehusene Forbes og Bloomberg er uenige om hvem som for øyeblikket er verdens rikeste mann. 

Ifølge Forbes er Gates god for 82 milliarder dollar - 3,4 milliarder mindre enn den meksikanske telekomeiere Carlos Slim. Ifølge Bloomberg er Gates god for 86,5 milliarder - litt mer enn Carlos Slim.

Les også:

Her er Iphonehysteriet i bilder
Dropper milliardkrav  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.