– Finanskrisen i 2008-09 rammet DNB hardt. Det var en reell fare for at banken kunne gå over ende. Da banken ba norske myndigheter om hjelp til å bli lost gjennom krisen, nølte vi ikke. Hjelpen kom. At banken samtidig la til rette for slik samfunnsundergravende virksomhet, gir meg mange dårlige følelser i dag, skriver Schjerva i en kommentar i VG til Panama Papers-avsløringene.

Kommentaren har tittelen «Svært skuffende fra DNB!»

Les også: DNB-sjefen: - Vi vet ikke alt hva som har skjedd

Schjerva var statssekretær i Finansdepartementet i begge Stoltenberg-regjeringens perioder, fra 2005 til 2013.

Han understreker at det de siste årene er nedlagt et betydelig arbeid for å intensivere kampen mot hemmelighold og øke myndighetenes mulighet for innsyn i norske skatteyteres pengeplasseringer i utlandet.

Aftenposten er det eneste mediet i Norge som har fått tilgang til en enorm mengde lekkede dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Dokumentene inneholder blant annet opplysninger om nordmenn som har fått hjelp av DNBs datterselskap i Luxembourg til å opprette selskaper på Seychellene.

– DNB vil sikkert finne juridisk forsvar for at deres operasjoner ikke har vært ulovlige, men de må ha vært kjent med norske myndigheters sterke engasjement mot slik hemmelighold av midler. Jeg arbeidet i Finansdepartement i disse årene, og DNB var opptatt av å fremstå som en seriøs og samfunnsbyggende aktør, sier Schjerva.

Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene

Les også: Skatteprofessor: – Innsyn i skatteparadiser er ikke nok

Islands statsminister: – Vil ikke gå av

Putin: Panama-dokumentene er laget for å sverte oss

Kobles til brasiliansk skandale  

Se DNtv:
Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.