Verken Demokrater eller Republikanere ønsker å fire så mye som en tomme i den bitre budsjettstriden i USA.

Blir ikke partiene enige om et provisorisk budsjett, kan deler av statsapparatet og annen offentlig virksomhet stoppe opp natt til tirsdag amerikansk tid.

Tross den alvorlige situasjonen var det søndag lite som tydet på at de to partiene jobbet hardt med å finne en kompromissløsning. Ingen folkevalgte var å se i kongressbygningen før langt utpå ettermiddagen, da en gruppe republikanere holdt en pressekonferanse hvor de beskyldte president Barack Obama for å stenge den amerikanske staten med overlegg.

– Dette er den brente jords taktikk, hevdet kongressrepresentanten Tim Griffin fra delstaten Arkansas.

Skylder på hverandre
I Representantenes hus ble det riktig nok gjort et enstemmig vedtak som skal sikre utbetaling av lønn til USAs soldater uansett hva som skjer. Men tiltaket ble tolket som et tegn på at de folkevalgte tviler på om budsjettstriden vil bli løst før tidsfristen.

Ett av svært få lyspunkter var en uttalelse fra republikaneren Kevin McCarthy, som i et intervju med Fox News antydet at hans parti ville presentere en ny plan med håp om å bli godtatt av demokratene i Senatet.

Det var få tegn til at partene forsøkte seg på forhandlinger i siste liten, og i stedet virket de travelt opptatt med å legge skylden på hverandre.

Kasteball
Forslaget om et provisorisk budsjett har gått som en kasteball mellom de to kamrene i Kongressen, der Demokratene kontrollerer Senatet mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus.

Natt til søndag sendte Representantenes hus en plan om krisebevilgninger tilbake til Senatet. Bevilgningene ville gjort det mulig å fortsette de offentlige organenes arbeid også etter månedsskiftet.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er at et flertall av Republikanerne ikke vil vedta et budsjettforslag som også inneholder bevilgninger til Barack Obamas helsereform, kjent som Obamacare.

Spesielt den konservative Tea Party-bevegelsen har kjempet innbitt for å forhindre at reformen blir satt ut i livet. Republikanerne hevder at helseloven er til skade for næringslivet og fratar amerikanerne sin valgfrihet, og de støttes av den mektige farmasøytiske industrien.

Full stans
Forrige gang en fastlåst strid i Kongressen førte til en såkalt «Government Shutdown» var i 1995, da president Bill Clinton lå i konflikt med Republikanerne. Den gang ble Republikanerne straffet av velgerne, og Clinton gjorde et brakvalg året etter.

Selv om det provisoriske budsjettet ikke blir vedtatt og USA i teorien slipper opp for penger 1. oktober, finnes det måter å fortsette å drive regjeringsapparatet på i flere måneder. Blant annet skal det være mulig å låne fra pensjonsmidler.

Men amerikanerne vil likevel raskt merke at mange tjenester blir redusert, at museer og nasjonalparker stenger dørene og at mange offentlig ansatte blir permittert.

Les også: Nytt gjeldskaos truer USA



Kamp mot klokken i budsjettstrid i USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.