Funcom har akseptert en bot på 1,5 millioner kroner fra Økokrim for markedsmanipulasjon.

Boten er ifølge Økokrim lavere enn den normalt ville vært, fordi selskapet sliter økonomisk.

Lavere straff

«Bøtenivået for denne type kriminalitet er i utgangspunktet vesentlig høyere enn boten i denne saken. Botens størrelse er redusert pga. den anstrengte økonomiske situasjonen som selskapet har opplyst om i børsmeldinger. Selskapet har samarbeidet med ØKOKRIM i forbindelse med etterforskningen og har i ettertid endret sine rutiner,» skriver Økokrim i forelegget.

- Hvorfor er det relevant for straffenivået at selskapet har en anstrengt økonomisk situasjon?

- Det fremgår for det første av av loven. Og det er også slik at hvordan en økonomisk straff oppleves, avhenger av hvilken økonomi man har, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim.

Poenget illustreres av denne historien i New York Times om mangemilliardær Steven A. Cohen: I 2013 kjøpte Cohen seg en Picasso til 155 millioner dollar like etter at hedgefondet hans hadde vedtatt en bot på 616 millioner dollar for innsidehandel.

Rabatt for å vedta

Boten på 1,5 millioner kroner er også nedsatt med 200.000 kroner under forutsetning av at forelegget blir vedtatt.

Dersom Funcom ikke hadde vedtatt forelegget, men valgt å la saken bli oversendt domstolene, ville det blitt nedlagt påstand om en bot på 1,7 millioner kroner.

Forelegget er relatert til informasjon som ble gitt til markedet i forbindelse med lanseringen av nettspillet «The Secret World» i 2011 og 2012.

Razzia

I januar 2014 var Økokrim på razzia i selskapets lokaler på Maritim i Oslo. Selskapet ble etterforsket for brudd på verdipapirhandelloven i forbindelse med meldinger sendt til børsen i en lengre periode i forkant.

Selskapet ble siktet for markedsmanipulasjon og brudd på plikten om å føre fullstendige innsidelister.

Økokrim skriver i en melding om saken at Funcom ved en rekke anledninger offentliggjorde meldinger som inneholdt uriktige og ufullstendige opplysninger.

Meldingene som ga falske forhåpninger om suksess for «The Secret World» ble sendt ut fra 26. oktober 2011 og helt frem til 10. august 2012.

«Først i børsmelding 10. august 2012 opplyste selskapet at de ikke anså det sannsynlig at de ville nå "Target scenario" eller det alternative "Conan-like secenariet", med inntekter på MUSD 100, som selskapet hadde presentert sammen med "Target scenario". I samme melding presenterte selskapet et nytt scenario om at salget ville bli mindre enn halvparten av "Conan-like secenariet" uten at salg eller inntekter ble nærmere spesifisert. Først i børsmelding 28. august 2012 ga selskapet konkrete opplysninger om salgstall,» heter det i forelegget.

Villedet

I en melding om saken skriver Økokrim videre:

«Dette var egnet til å villede markedet om sentrale forhold tilknyttet et nytt spill som var av avgjørende betydning for selskapets verdi.

Markedsmanipulasjon anses som svært skadelig for den tillit til verdipapirmarkedet som må ligge til grunn for at markedet skal kunne fylle rollen som finansieringskilde for næringslivet. Alvorlighetsgraden i denne saken styrkes av at den er begått av det børsnoterte selskapet selv. I denne saken er det også lagt vekt på at forholdet var egnet til å feilprise aksjen i betydelig grad og at det pågikk over lang tid.»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Veksteventyret over for «Kinas Apple»

Putin anklager Vesten for dobbeltspill

SV mest fram på oktobermåling

 

Se DNTV: Treningsmat: Konkurransekarbo

Treningsmat: Konkurransekarbo
Kokk Jonas Lundgren viser deg hvordan du skal spise før en kommende konkurranse.
04:55
Publisert: