– Dette er begynnelsen på det vi tror vil bli omfattende mislighold av gjelden, sier Emily Raimes fra Moody's.

Årsaken til de manglende renteutbetalingene er en alvorlig økonomisk krise som har rammet den karibiske øya, som er et selvstyrt territorium underlagt USA.

 

Som følge av krisen er Puerto Rico blitt omtalt som «Karibias Hellas».

Prioriterer innbyggerne

Sjefen for den puertoricanske utviklingsbanken, Melba Acosta Febo, begrunner beslutningen om å ikke utbetale rentene med at det rett og slett ikke fantes tilstrekkelige midler.

I tillegg framholder hun at myndighetenes forpliktelser overfor innbyggerne på øya er like viktige som forpliktelsene overfor eierne av obligasjonene.

- Dette var en beslutning som gjenspeiler de alvorlige bekymringene for Puerto Ricos likviditet opp mot forpliktelsene overfor våre långivere og de like viktige forpliktelsene over innbyggerne våre for å sikre opprettholdelsen av de grunnleggende tjenestene de fortjener, sa Acosta i en kunngjøring ifølge Bloomberg  News.

Puerto Rico skulle ha betalt 58 millioner amerikanske dollar, men klarte bare å hoste opp 628.000 dollar.

Puerto Rico har en total gjeld på rundt 72 milliarder dollar, cirka 590 milliarder kroner.

Obligasjonslånene som Puerto Rico har tatt opp har lenge blitt handlet på nivåer som indikerer at markedet ikke tror det vil klare å betale tilbake alt. Et lån som forfaller i juli 2035 og som opprinnelig ble lagt ut i mars ifjor for 93 cent per dollar ble mandag omsatt for 69,3 cent, ifølge Bloomberg News. Effektiv rente var i snitt 12,1 prosent på lånet.

Les også:  Har kun timer igjen for å unngå statsbankerott

 

Puerto Rico kaster inn håndkleet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.