SKAGENKONFERANSEN: Onsdag går den årlige Skagenkonferansen av stabelen på Radisson Blu Plaza i Oslo.

Økonomiprofessor Jeffrey D. Sachs (60) fra Columbia University i New York er hovedtaler og skal snakke om oljeprisfall og politisk uro i verden.

I et intervju DNs onsdagsutgave peker han på mørke skyer for Norge, men roser forvaltningen av oljerikdommen de siste 40 årene.

- Heldigvis for dere er Norge et av de rikeste, smarteste og mest velstyrte landene i verden. Antagelig kommer dere best ut av alle i den kåringen, sier Sachs.

(Se videointervju med Sachs nederst i saken)

Uro i markedene er et naturlig samtaletema på Skagen-Fondenes nyttårskonferanse.

Onsdag er oljeprisen på vei under 50 dollar, men Sachs tror prisbunnen snart er nådd.

- Mitt syn er at oljeprisen skal tilbake til 100 dollar fatet om ett, to eller tre år, sier den anerkjente økonomiprofessoren.

Onsdag morgen spiste han frokost med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

- Vi snakket om ting som skjer i verden. Felles interesser, forteller Sachs idet Støre haster videre.

- Får se

Konferansensalen er i ferd med å fylles opp av investorer, politikere og akademikere. Overfor DN gjentar Sachs at Norge er nødt til å tilpasse seg den nye oljeprisen, men understreker at han ikke vil kalle det en krise.

- Situasjonen her er god. Vi ser alltid til Norge for eksempler på suksess, sier amerikaneren og smiler.

Økonomiprofessor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskolen, som leder utvalget Siv Jensen har nedsatt for å utrede handlingsregelen for bruk av oljepenger, deltar på konferansen. Tirsdag morgen har han fått med seg Sachs uttalelser i DN.

- Jaja, vi får se da, sier Thøgersen.

- Slik det ser ut i dag, har han et poeng. Utsiktene er jo svakere enn vi er vant til, men relativt til mange europeiske land må vi lene oss tilbake og si at det er en del ting som kan hjelpe oss litt. Vi ser at pengepolitikken har reagert. Vi ser også at det hjelper oss å ha en egen valuta. Kronekursen har svekket seg er en ekstremt viktig effekt. I tillegg har vi et finanspolitisk rammeverk som kan bidra om nødvendig, sier økonomiprofessoren.

- Ser dårlig ut

Investor Jens Ulltveit-Moe er også på plass på hotellet.

- Ja, vi er bortskjemte og veldig heldige. Nå må vi ta realitetene inn over oss. Jeg tror det er riktig sunt. Testen er hvordan vi klarer å behandle vår krise, sier han og legger til:

- Norge er tradisjonelt godt økonomisk styrt. Vi har også oljefondet som har vært en veldig klok struktur og kan hjelpe oss med å få den omstillingen som må til.

- Hva blir det store samtaleemne her i dag?

- Om verden er i stagnasjon. Og om det gjelder hele verden eller bare Europa og Japan. Er det noen sjanse for å komme ut av den stillstanden verden har. Der er Skagen ganske interessante, fordi de pleier å ha fundamentale syn på markedene, svarer Ulltveit-Moe.

Vant med uro

Forvalter Geir Tjetland i Skagen Vekst ser frem i mot en interessant dag.

- Stemningen er bra. Uro har vi sett før og det vil vi se igjen, sier han.

Som alle andre er han overrasket over det kraftige fallet i oljeprisen.

- Oljepris er alltid et tema i Norge. Ellers tror jeg spesielt dette med lave renter og hvor rentene vil gå er på manges menykort. Jeg tror også valuta og rente opptar mange i dag, sier han.

– Misunnelige på en norsk krise
00:00
Publisert:
 

Les også:
Nordsjøolje på vei under 50 dollar
USA i dag: Han knuser alle
FBI følger tiltalt med argusøyne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.