God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller utfall? Send epost til mb@dn.no.

Steven A. Cohen slår tilbake.

Den skandalebefengte hedgefondforvalteren fikk en avkastning på 23 milliarder kroner ifjor. Forvaltningskapitalen var «beskjedne» 75 milliarder kroner. 

Det skjedde samtidig som øvrige hedgefond ikke oppnådde mer enn tre-fire prosent i snitt, ifølge Hedge Fund Reseach.

Cohen er mannen bak hegdefondet SAC Capital, som måtte stenge dørene ifjor etter en serie innsidedommer mot nøkkelmedarbeidere.

SAC var kjent som et av de råeste fondene på Wall Street. I etterforskningen kom det frem at de ansatte alltid var på jakt etter «edge», koste hva det ville. I nesten 20 år skapte Cohen en årlig avkastning på 20 prosent.

Cohen ble ikke tiltalt for ulovlig innsidehandel, men fondet hans måtte betale 14 milliarder kroner i bøter for blant annet dårlig kontroll og etterlevelse.

Kundene forsvant, fondet endret navn til Point72 Asset Management og forvalter i dag kun Cohens egne penger.

Fjorårsresultatene, som omtales av flere amerikanske medier, viser at det trolig  var mer enn urent trav som ga uttelling for Cohen.

2014-resultatet tar ikke høyde for bonusutbetalinger til de ansatte, men viser likevel at Cohen knuste de fleste konkurrentene.

Fjoråret ble dystert for mange profilerte hegdefondforvaltere, deriblant norskættede John Paulson. Et av fondene hans var ned 25 prosent ved utgangen av oktober, ifølge Bloomberg.

Tror Putin må gå: Byron Wien, født i 1933 og stadig styremedlem i forvaltningsgiganten Blackstone, er ute for 30. gang med sine «overraskelser» for det nye året.

En overraskelse defineres som noe den gjengse investor mener neppe vil hende, men som 81-åringen tror har minst 50 prosent sannsynlighet for å inntreffe.

Wall Street-nestorenes nestor traff ikke blink med alle sine hypoteser ifjor, men byr på en rekke interessante vurderinger for 2015.

Wien venter blant annet at S&P500 vil styrke seg med 15 prosent, og at de lave oljeprisene vil tvinge Vladimir Putin til å gå av som Russlands president. Hele listen ligger her.

Markedet før åpning: Terminmarkedet indikerer i 2.30-tiden at de tre tyngste indeksene vil åpne opp 0,2 prosent onsdag. Renten på tiåingen ned til 1,94 prosent. Nordsjøolje omtrent uforandret.

Dette skjer i dag: Referat fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken klokken 20. Handelsbalanse klokken 14.30 (konsensus -41,5 milliarder dollar). Jobbskapning i privat sektor (ADP) klokken 14.15 (konsensus 235.000 nye jobber). Landbruksgiganten Monsanto legger frem tall etter børs.

... og helt til slutt: Det var en gang en nyansatt sjef i en kriserammet it-gigant som gjorde noe helt uventet da de ansatte krevde klare svar under et allmøte.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - De gode tidene er over


  Asia i dag: Aksjemarkedet utlendinger frykter