Veksten i verdiskapningen, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), i eurosonen overrasket med stagnasjon i flere land i andre kvartal, viste nye tall torsdag.

Fredag publiserte Storbritannia foreløpige bnp-tall som på sin side viste en vekst på 0,8 prosent i andre kvartal 2014 sammenliknet med kvartalet før, ifølge Bloomberg News. På årsbasis var bnp opp 3,2 prosent.

- Britisk økonomi har overrasket den andre veien, fastslår sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Han mener det ikke bare er markedet som lar seg forbause av gjeninnhentingen.

- Britisk økonomi har kommet mye raskere opp enn det både sentralbanken (Bank of England red anm.) og den britiske regjeringen har trodd, påpeker sjeføkonomen.

Arbeidsledigheten overrasker

Torsdagens foreløpige bnp-tall er en revisjon av første publisering, som også viste en vekst på 0,8 prosent. Et uendret tall var forventningen til markedet, ifølge Reuters.

- Dette er et bra tall, understreker Juel.

Sjeføkonomen viser til at arbeidsledigheten i landet også har overrasket på oppsiden.

Ifølge arbeidskraftundersøkelsen i Storbritannia var ILO-ledigheten på 6,4 prosent i juni målt ved tre måneders glidende snitt.

- Arbeidsledigheten har gått fortere ned enn det veksten i økonomien skulle tilsi normalt. Det betyr riktignok at produktivitetsveksten har vært svak, sier Juel.

- Dette er dermed det store spørsmålstegnet i Storbritannia: Om produktivitetsveksten også plutselig kan komme, sier han.

Annet utgangspunkt

Sjeflkonomen mener dagens bilde tilsier at landet skal fortsette den positive trenden.

- Det som tyder på at arbeidsmarkedet ikke kan stramme seg så mye mer til, er at det ikke er noe lønnspress. Dette til tross for at ledigheten har kommet ned nær det som har vært ansett som normalt, sier han.

Sjeføkonomen understreker at Storbritannia stiller med et helt annet utgangspunkt enn landene i eurosonen.

- Storbritannia er tross alt et land. De har kontroll med sin egen valuta og pengepolitikk. De har også hatt mye hjelp av at pundet i en periode har vært svakt. Også har de en mer fleksibel økonomi. Arbeidsmarkedet er mer fleksibelt, de har mindre reguleringer og mindre sterke fagforeninger. Dette gjør at omstillingsevnen er mye større i Storbritannia enn i de fleste euroland, sier Juel.

- Hvor viktig er Storbritannia for landene i eurosonen?

- Det er viktig for noen av dem. Ikke minst har det vært en stor arbeidsinnvandring til Storbritannia. Samtidig betyr det ikke all verden. Økonomien er for liten til å trekke opp eurosonen, svarer sjeføkonomen.

- Og for Norge?

- Det er også positivt for Norge, men Storbritannia er ikke den største handelspartneren vår. Sverige og eurosonen er viktigere, svarer Juel.

Storbritannias sentralbank Bank of England besluttet tidligere i måneden å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent.

Les også:
Hun skal endre norsk arbeidsliv
Småsparere tar høy risiko i Kina
Selger luksushoteller for å stille kausjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.