Veksttakten i amerikansk økonomi økte i årets andre kvartal, viser foreløpige tall som amerikanske myndigheter la frem onsdag ettermiddag.

Brutto nasjonalproduktet (bnp) steg med 1,7 prosent i kvartalet - målt i årlig rate - mot 1,1 prosent kvartalet før, ifølge tallene fra Bureau of Economic Analysis ved det amerikanske handelsdepartementet.

På forhånd var det ventet en bnp-vekst på 1,1 prosent i andre kvartal, ifølge konsensusestimatet blant estimatene som Bloomberg News har hentet inn. Estimatene varierte fra en vekst på 0,4 prosent til en vekst på 2,0 prosent.

Svakere i første kvartal
Den overraskende sterke oppgangen i andre kvartal blir imidlertid motvirket av at veksten i første kvartal ble kraftig nedrevidert. Opprinnelig var veksten i første kvartal oppgitt til 1,8 prosent, men ifølge handelsdepartementet er den nå nedjustert til 1,1 prosent.

BNP-veksten for hele 2012 ble imidlertid oppjustert til 2,8 prosent fra tidligere rapporterte 2,2 prosent.



Høyere forbruk
Ifølge departementet skyldes mye av veksten i andre kvartal oppgang i privat forbruk og økte investeringer i bedriftene. Amerikanske forbrukere står for rundt 70 prosent av verdiskapningen i økonomien.

Forbruksveksten var på 1,8 prosent i kvartalet. Bedriftenes investeringer økte med ni prosent, noe som blant annet skyldes en tosifret vekst i boligbyggingen, iføgle Marketwatch.

I motsatt retning trakk impoten, som økte med 9,5 prosent i kvartalet og en nedgang på 1,5 prosent i føderalt forbruk.

Flere viktige hendelser
Bnp-veksten var det første av en rekke viktige nøkkeltall og hendelser fra amerikansk økonomi denne uken. Senere på dagen onsdag kommer rentebeskjeden fra den amerikanske sentralbanken, mens den viktige aktivitetsindeksen ISM fra industrien slippes torsdag. Fredag kommer myndighetenes månedlige arbeidsmarkedsrapport med de offisielle tallene for veksten i sysselsettingen og arbeidsledighetsraten.

En forsmak på fredagens jobbrapport kom allerede onsdag ettermiddag. Tallene fra ADP Employer Services viste at jobbveksten i privat sektor var på 200.000 i juli.

LES MER:

<b>Sterke jobbtall fra USA</b>

LES MER OM ALLE HENDELSENE DENNE UKEN:

<b>- Kan utløse store bevegelser i markedet</b>

<b>- Se opp for en falsk følelse av trygghet</b>

<b>- Et veritabelt fyrverkeri</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.