Mens råvareprisene falt kraftig i løpet av forrige århundre, har prisene steget til de høyeste noensinne det siste tiåret.

Konsulentselskapet McKinsey tror behovet for alle ressurser i verden vil øke dramatisk i årene fremover, skriver Dagens Næringsliv.

En enorm økning i etterspørselen etter mat, vann, og energi må sees i sammenheng med klimautfordringene, mener McKinsey i en 300 siders ressursrapport som ble lagt frem i London torsdag. Og for å øke etterspørselen må både produktiviteten og tilbudet økes voldsomt.

- Alle drar i ulike retninger. Mange snakker om klima, noen snakker om matsikkerhet, andre om energisikkerhet. Vi ønsket å se helheten og sammenhengen, sier Jeremy Oppenheim, direktør i konsulentselskapet McKinsey, til Dagens Næringsliv.

- Oppførselen til hver og en av oss
Oppenheim mener noe av det viktigste politikere må gjøre er å fjerne subsidier på ressurser.

– Myndigheter og politikere ser heller ikke ut til å bli enige om å innføre en felles avgift på karbonutslipp, som er vesentlig for en effektiv omlegging til renere energi. Samtidig har bedriftslederne vært vant til at råvarer og energi faller i pris, nå må de legge om og vinnerne vil bli dem som klarer å drive mest mulig energieffektivt og med minst mulig bruk av ressurser. Sist, men ikke minst, er det oppførselen til hver og en av oss som kommer til å være avgjørende, om vi klarer å endre adferd, sier Oppenheim til DN.

Her er McKinseys 15 tiltak for økt ressursutnyttelse:

1. Energieffektive bygg
2. Øke avlingen på storskala gårder
3. Reduser matavfall
4. Reduser kommunale vannlekkasjer
5. Urban fortetting gir store transportgevinster
6. Høyere energieffektivitet i jern- og stålindustrien
7. Øke avlingene på mindre gårder
8. Øke drivstoff-effektiviteten i trafikken
9. Øke andelen el- og hybridbiler
10. Reduser forvitring av jord
11. Øke sluttbrukers stål-effektivitet
12. Øke gjenvinnning av olje og kull
13. Forbedre vanning-teknikker
14. Overføre veitransport til jernbane og skip
15. Øke effektiviteten ved kraftverk

Kilde: Dagens Næringsliv/McKinsey analysis

Les også: - Dramatiske konsekvenser i vår generasjon


Stordalen: - Mange ser mulighetene i grønn energi nå


Mener Norge er Skandinavias klimasinke

Her er miljøfasiten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.