Petter Stordalen mener at Norge må gjøre mer enn andre land for klimakampen.

- Det hviler kanskje et spesielt stort ansvar på Norge som har bygget mye av formuen sin nettopp på fossile energikilder som olje og gass. Og det er også sånn at de som er rike og har mye, må ta et større løft enn andre. Der er vel Norge i en særklasse, sier Stordalen som deltar på mijøstiftelsen Zeros miljøkonferanse på Gardermoen denne uken.

Avslører Spetalen
Stordalen mener det ikke er noe som står i veien for at Norge kan ta del i den voksende grønne industrien i verden. Han roper ikke på politiske tiltak eller andre rammevilkår.

- Mye av de utfordringene klima nå står overfor handler om gjeldskrisen vi ser blant annet i deler av Europa nå. Det står øverst på dagsorden, det er lett å forstå, men klima kan uansett ikke settes på vent, sier Stordalen.

- Men i Norge har vi fortsatt penger, så sånn sett kan vi jo ta en markedsandel nå?

- Jeg tror absolutt det er mulighet for det, og det er mange, både kapitaliser og andre, som ser muligheter i grønn energi nå, og vi har mange i Norge som allerede har investert. Ulltveit-Moe har gjort det og Gjelsten, Røkke har gjort det i stor grad, min gode venn Øystein Stray Spetalen har nettopp gjort det, sier Stordalen

Mer oppmerksomhet
- Har han det – hva da? Det sa han ikke noe om da vi spurte om det da vi snakket med ham tidligere?

- Det får jeg sikkert ikke si. Men han har gjort det. Og mange andre har gjort det. Man kan lese om det i siste Kapital, som er et grønt Kapital. Og hvem skulle trodd at Trygve Hegnar skulle utgi et grønt Kapital?

Ifølge Kapital har Spetalen investert i selskapet NEL Hydrogen, som han skal ha fått på billigsalg av Statoil.

- Det synes jeg forteller litt om fokus og oppmerksomheten dette får også hos investorer nå, sier Stordalen.

Også Trygve Hegnar og Øystein Stray Spetalen var tilstede på Zero-konferansen på Gardermoen mandag. Det var også Arnold Schwarzenegger som tidligere guvernør i California. Søndag kveld var han og mange av de andre selebre gjestene på konferansen på fest hjemme hos Stordalen-paret på Bygdøy.

- Zero ønsker seg et statlig teknologifond for å få fart på sakene, er det en ide?

- Jeg tror det kan være en av mange bra ting man kan gjøre. Jeg tror Norge kan gjøre mye mer enn vi gjør i dag, sier Stordalen.

- Skal vi være med?
Petter Stordalens kone, Gunhild Stordalen, lanserte i vår stiftelsen GreeNudge som skal finne frem til hva som skaper grønne endringer i hverdagen hos folk flest. Stordalen er også en ivrig misjonær for grønne investeringer i de mer bemidlede kretser, og dessuten styremedlem i Zero som arrangerer miljøkonferansen på Gardermoen når hun ikke jobber som turnuslege.

Hun mener det snart er slutt på at klimasaken i Norge handler om bare prat og planer.

- Ja, det er mer interesse. Fornybarbransjen er verden hurtigst voksende bransje, og det kommer til å være masse penger å tjene. Spørsmålet er: Skal vi kaste oss på den grønne bølgen nå, og bli eksportører, eller skal vi bli sittende med skjegget i postkassen, spør hun.

Les også:

- Å ta kuttene hjemme innebærer en mulighet til å subsidiere egen industri

- I finansnæringen er halvparten ledige om fem år

- Det nytter ikke skremme folk til handling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.