- Vi tror det er en «one-off».

I sine dagsferske prognoser for utviklingen i norsk økonomi legger sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til grunn at det snart er slutt på oppsigelsene i norsk oljenæring.

Kutter stillinger

Ifølge en oversikt fra DNB som DN presenterer torsdag har det så langt forsvunnet rundt 4300 oljejobber i Norge. Nedbemanningene har skjedd samtidig som industrien selv har tatt ned prognosene for oljeinvesteringene de neste årene.

Les mer: Han må skrive 100 oppsigelsesbrev dnPlus (krever innloggin, prøv DN+ for 1,- krone)

Selv om investeringene har nådd en foreløpig topp, minner Jullum om at vi ikke må så mange årene tilbake for å finne tilsvarende høye nivåer som er anslått de neste årene.

- Det var en del selskaper som var skalert for en mye sterkere vekst. Så kom ikke den veksten. Men aktivitetsnivået vil fremdeles være på 2012-2013-nivå. Dersom det er riktig, så vil det nok holde med de rundt 5000 som er nedbemannet, sier Jullum.

Danske Bank anslår at aktiviteten i norsk økonomi fastlandsøkonomi vil fortsette å øke i omtrent samme tempo i 2015 som i de to foregående årene. Arbeidsledigheten spås bare å øke marginalt.

- Prognosene våre er basert på at det verste snart er over og at oppsigelsene som skjer i oljeservicenæringene er en reaksjon på den avmatningen vi har sett i aktiviteten i oljeselskapene det siste halve året, sier Jullum.

 

Demper oppgangen i ledigheten

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener også at nedgangen i oljenæringen vil være forbigående.

Hun mener likevel vi må belage oss på at antallet arbeidsledige vil øke med rundt 20.000 personer her til lands de neste årene, selv om flere forhold vil begrense oppgangen i ledigheten:

  • Forbruket er ventet å ta seg opp det neste året
  • Tradisjonell eksportindustri går bedre og det er utsikter til ytterligere svekkelse i kronekursen, noe som vil bedre konkurransesituasjonen ytterligere
  • Byggeaktiviteten som er knyttet til statlige infrastrukturprosjekter øker
  • Arbeidsstyrken vil vokse svakere fremover

- Men det vil ikke være nok til at oljebremsen gir en svakere sysselsettingsvekst i det neste året, sier Haugland.

Selv om hun peker på at vi på lengre sikt må ta inn over oss at oljen kommer til å utgjøre en stadig mindre del av økonomien, mener hun nedturen i denne omgang vil være forbigående.

I likhet med Jullum peker hun på at flere store prosjekter, som blant annet utbyggingene av Johan Sverdrup- og Johan Castberg-feltene, vil bidra til at oljeinvesteringene igjen vil ta seg opp fra 2016.

- Det er ikke nå vi skal begynne å bygge ned oljesektoren, sier Haugland.

Les også:

- Krymper plassen i et telt som allerede er overbefolket  

Var verdt 200 milliarder – nå er han konk og siktet for tredje gang  

Kvitter seg med 800 ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.