Mandag meldte Statoil at det solgte eierandeler for nær 15 milliarder kroner i en del av Det kaspiske hav som ligger i Aserbajdsjan.

Det er ikke første gang Statoil kvitter seg med oljeandeler i verdens største innsjø som ligger mellom Europa og Asia.

I februar 2001 solgte selskapet en eierandel i Kashagan-feltet. Men bare en måned senere tilsa nye prøveboringer at feltet kunne produsere to millioner fat per dag i 15 år, og at feltet dermed var det største oljefunnet i verden på tre tiår.

Et tilsynelatende svært dårlig timet salg av Statoil.

Men nesten fjorten år senere fremstår salget snarere som en genistrek.

Full stopp

Oljeprosjektet Kashagan har nemlig blitt en eneste stor fiasko, skriver economist.com.

I dag skulle det ha blitt pumpet opp 1,2 millioner fat per dag fra feltet, tilsvarende oljeforbruket i hele Spania.

I stedet har det meste gått galt. Den første oljen fra feltet ble pumpet opp ifjor, åtte år bak planen. Da var kostnadene til utbyggingen av feltet kommet opp i 43 milliarder dollar (nesten 280 milliarder kroner). Budsjettsprekken var på hele 30 milliarder dollar, eller over 230 prosent.

Og ikke nok med det. Oljeproduksjonen ifjor varte bare noen uker før en giftig gasslekkasje tvang eierne til å stenge ned hele feltet.

Tidligere denne måneden innrømmet en minister fra Kasakhstan at feltet ikke vil settes i produksjon igjen før tidligst i 2016.

Kashagan-feltet er i dag eid av et konsortium bestående av statsoljeselskapet KazMunaiGaz og Exxon, Shell, Total og ENI.



Les også: Statoil selger for nær 15 milliarder i Aserbajdsjan

 

- Norsk økonomi kan gå enda dårligere tider i møte  


- Dette minner mer om seigpining

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.