Mens Statoil sliter med å få lønnsomhet i et planlagt feltsenter på Castberg-funnet, varsler Lundin-sjef Torstein Sanness at Gohta-området kan bli olje­sentralen i Barentshavet.

Ifjor sommer valgte Statoil å legge utbyggingsplanene for Johan Castberg-funnet på is, ettersom kostnadene for det store planlagte feltsenteret var på vei opp mot 100 milliarder kroner.

Nå vurderer Statoil å bygge en billigløsning på feltet, og kutte ut ambisjonene om å lage en slags oljesentral for store deler av Barentshavet. Oljedirektoratet ved direktør Bente Nyland har vært tydelig på at ønsket er å bygge Castberg til et feltsenter for flere funn.

På offensiven

Nå melder et annet oljeselskap seg på med store ambisjoner. Lundin Norge-sjef Torstein Sanness sier at Lundin ikke er avhengig av at Statoil får til et feltsenter for å tømme Barentshavet. Lundin gjorde i høst et betydelig oljefunn i Gohta lenger øst i Barentshavet. Ressursene ble anslått å tilsvare mellom 105 og 235 millioner fat olje. Nå skal Lundin straks bore en avgrensningsbrønn for å avklare ressursene nærmere.

– Vi får krangle om hvem som skal bygge feltsenteret, da. Gohta kan kanskje være starten på en trend, og kanskje vi finner flere ressurser rundt, som på Utsirahøyden, sier Sanness.

Lundin har vært det kanskje mest suksessfulle oljeselskapet i Norge de siste årene, og har skaffet seg nøkkelposisjoner både i gigantfunnene på Utsirahøyden i Nordsjøen, i Gohta-området og i nærheten av Castberg.

– Vi skal bore Alta-brønnen nord for Castberg. Vi sitter på mye areal i nabogaten øst for Castberg. Det er ikke tilfeldig.

En fallitterklæring

Sanness er uansett ikke veldig imponert over at Statoil tilsynelatende ikke har klart å få lønnsomhet i en utbygging av Castberg-funnet, et av de største oljefunnene offshore i verden i senere år, på mellom 400 og 600 millioner fat utvinnbar olje.

– Det er en fallitterklæring for alle i bransjen. Vi må jobbe for å få ned kostnadene. Så må kanskje også myndighetene se på skattebetingelsene. Skatteendringen ifjor gjorde ting vanskeligere, sier Sanness.

Selv trekker Lundin frem sin pågående utbygging av Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden som et eksempel til etterfølgelse. Ved å velge norske leverandører og standardløsninger har Lundin så langt holdt både tids- og kostnadsplan i prosjektet til 24 milliarder kroner, en sjeldenhet i norsk oljebransje for tiden. Til sammenligning inneholder Castberg to-tre ganger større oljeressurser enn Edvard Grieg.

Vinn-vinn

Statoil-talsmann Ørjan Heradstveit har ikke lyst til å gjøre feltsenter-diskusjonen til en prestisjesak.

– Dersom vi har noe å samarbeide om, er det vinn-vinn både for selskapene og området generelt, sier Heradstveit.

Han sier selskapet i en tidligfase som nå er i dialog med både partnerne på Johan Castberg og andre aktører som Lundin. Ørjan Heradstveit vil ikke kommentere på om det er en fallitterklæring at selskapet ikke har klart å få til lønnsomhet i Johan Castberg-prosjektet så langt.

– Vi fokuserer på å få på plass et robust utbyggingskonsept for Johan Castberg, er alt han vil si.

Les også: - Veldig, veldig fornøyd med våre medarbeidere offshore


Statoil: Castberg-frakken har blitt for stor

Maner til samarbeid i Barentshavet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.