Pareto Securities og Swedbank venter at Statoil ikke vil gjøre kutt i utbyttet, til tross for en lavere oljepris, og anbefaler kjøp av Statoil. Nordea Markets ser situasjonen noe annerledes, og nedgraderer til salgsanbefaling.

Det fremgår av oppdateringer fra de respektive meglerhusene mandag.

Pareto-analytiker Trond Omdal fremholder at Statoils balanse fortsatt er sterk, og han opprettholder derfor sitt utbytteestimat på 7,50 kroner per aksje for 2015.

Trond Omdal, Pareto.
Trond Omdal, Pareto. (Foto: Dagens Nærignsliv)

Omdal viser til at gjennomsnittlig utbytteyield blant Statoils sammenlignbare selskaper er på 5,2 prosent, og at man får en aksjekurs på 150 kroner hvis man legger til grunn at Statoil har en yield på 5,0 prosent.

Pareto Securities anbefaler å kjøpe Statoil på nåværende nivå.

Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen understreker at lavere oljepriser betyr høyere risiko for utbyttekutt eller i alle fall redusert utbyttevekst, men fremholder at hans hovedscenario er basert på ingen utbyttekutt.

Teodor Sveen Nilsen, Swedbank.
Teodor Sveen Nilsen, Swedbank.

Også Sveen Nilsen fremholder at Statoil-balansen er sterk, til tross for kontantstrømutfordringer. Swedbank-analytikeren viser til at forholdet mellom nettogjeld og sysselsatt kapital er på 14 prosent, mot det han går ut ifra er Statoils interne grense, på 30 prosent.

Swedbank har lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 80 dollar (95) i 2015, 90 dollar (97) i 2016, og 95 dollar (100) i 2017.

Sveen Nilsen mener Statoil har en troverdig strategi, noe som er blitt demonstrert en rekke ganger i løpet av de seneste månedene.

«Vi tror selskapets kostnadskutt og kapitaldisiplin er troverdig, og at det vil gi resultater i de kommende kvartalene», heter det i Swedbank-oppdateringen, hvor Statoil for øvrig fremheves som en av toppvalgene i sektoren, sammen med Lundin Petroleum og Africa Oil.

Swedbank har kjøpsanbefaling og kursmål 155 kroner på Statoil-aksjen.

Nordea Markets-analytiker Oddvar Bjørgan tror spekulasjoner om utbyttekutt vil tynge Statoil-aksjen fremover, og kutter kursmålet på aksjen fra 144 kroner til 110 kroner som følge av nedjusterte oljeprisanslag.

Oddvar Bjørgan, Nordea Markets.
Oddvar Bjørgan, Nordea Markets. (Foto: Javad M.Parsa)

Bjørgan venter en nå en gjennomsnittlig oljepris på 76 dollar per fat i 2015 og 85 dollar pr fat i 2016.

Dette fører til at eps-estimatet for 2015 faller til 8,70 kroner, og at den organiske kontantstrømmen estimeres til -9,00 kroner pr aksje.

Les også: Ber investorene bremse Seadrill-hamstring
Statoil fullfører lisenssalg til Tyskland  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.